6 500 säsongsarbetare till Finland – många av dem arbetar i Egentliga Finland


Många bärodlare är beroende av utländsk arbetskraft för att bärga skörden. Foto: Pixabay
I år ändrades bestämmelserna för säsongsarbetare som en följd av ett EU-direktiv och nu behöver säsongsarbetare arbetstillstånd, även om de inte skulle behöva visum. Den stora mängden ansökningar har lett till köer i Migrationsverkets ansökningstjänst.
– Lagändringen betydde mer arbete för oss. Vi hade inte riktigt förstått hur många ansökningar vi skulle få, säger Migrationsverkets direktör för immigrationsenheten Tiina Suominen.
Lagen betydde att även personer från Ukraina behövde arbetstillstånd. Suominen ger inte exakta siffror, men säger att den absolut största gruppen säsongsarbetare kommer Ukraina.
– Det är lång väg till den näst största gruppen, som kommer från Ryssland.
Enligt Suominen hade också Migrationsverket hoppats på att ansökningarna skulle göras elektroniskt, vilket är möjligt på finska, svenska och engelska.
– Ukrainarna kan inte nödvändigtvis så bra engelska så de har i stället lämnat in ansökningar på papper eller per e-post.
Från andra länder än Ryssland och Ukraina är antalet arbetstillstånd betydligt färre. Enligt Suominen har det inte skett några stora förändringar jämfört med tidigare år.
– Det har sett ut på ganska samma sätt i flera år och många företag anställer delvis samma personer år efter år.
Säsongsarbete kan vara i högst nio månader, men största delen av arbetstillstånden har beviljats för under tre månader. Suominen har inte exakta siffror på vilka delar av landet som lockar flest säsongsarbetare, men hon säger att de vanligaste platserna verkar vara Egentliga Finland, Österbotten och Savolax.
– Det beror antagligen på att där finns bärodlingar och jordbruk och att gårdarna är vana vid att använda säsongsarbetare.
Det vanligaste säsongsjobbet i Finland är just precis inom bärodling och jordbruk. Till hösten förväntar sig Migrationsverket säsongsarbetare för bland annat pälsfarmar och resebranschen.
Enligt Migrationsverket lägger arbetslagstiftningen ramarna för säsongsarbetet. Lönen måste följa kollektivavtalen, men om det inte finns ett avtal så måste bruttolönen vara minst 1 189 euro i månaden.
Erik Sandström/SPT
Läs också ÅU:s artikel om bärplockare i Pargas.
Artikeln är förlängd och kompletterad 4.7 kl 7.45
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.