Pilgrimsresor är ovanliga i Finland – i övriga Europa vandrar man flitigt


Att gå till fots är inget krav. Den moderna pilgrimen kan ta sig fram till exempel med cykel eller häst. Foto: Pixabay
Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus som betyder främling och pilgrimer finns inom alla religioner.
Typiska mål för pilgrimsfärder är kyrkor, gravar eller andra viktiga platser förknippade med helgon, martyrer eller andra centrala religiösa figurer.
Pilgrimer har funnits i alla tider
I Finland är pilgrimsvandringar ovanliga men i övriga Europa är det etablerad praxis för många att göra den här typens resor.
Pilgrimsvandringar förekom redan under kristendomens tidiga skeden och de var ytterst vanliga under medeltiden. Många av de gamla pilgrimsleder som man fortfarande vandrar längs härstammar från den här perioden.
Efter reformationen förbjöds pilgrimsvandringar i lutherska länder i och med det missbruk av resorna som förekom inom den katolska kyrkan. Trots förbudet inom protestantiska kyrkor har pilgrimstraditionen fortsatt oavbruten bland anhängare av katolska och ortodoxa kyrkan.
Tro och andlighet är inga krav för att vandra längs rutterna
Under 1900-talet blev det åter vanligt med pilgrimsfärder i Europa och speciellt under 70- och 80-talet fick religiösa resor ett uppsving.
I dag behöver den som vandrar längs med pilgrimsrutterna inte ha ett religiöst motiv. Många gör vandringarna för motionen, naturen och de historiskt betydelsefulla sevärdheterna som man får njuta av längs vägen.
Fyra populära pilgrimsrutter i Europa
1. Jakobsleden, slutmål: Santiago de Compostela
2. Via Francigena, slutmål: Rom
3. The North Wales Pilgrims Way, slutmål: Bardsey Island
5. St. Olavs Ways, slutmål: Nidarosdomen i Trondheim.
Läs om lokala pilgrimer här.
Patricia Torvalds
02 274 9900
patricia.torvalds@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.