Frisbeegolf når nya höjder i Finland


Enligt ordförande för Åbo frisbeegolfklubb 7k, Mikko Nieminen, är spelmöjligheterna i Åbo väldigt bra. Foto: Andrea Wiklund.
– Frisbeegolf är populärt eftersom det är en lätt och billig sport att utöva. Allt du behöver är köpa en frisbee, och hitta den närmaste banan, konstaterar Mikko Nieminen, ordförande för Åbos frisbeegolfklubb 7k.
Sporten kan utövas av alla, oberoende av kön eller ålder.
Stor mängd banor i Finland
Frisbeegolfbanor är det heller ingen brist på i Finland, totalt finns det över 600 banor i landet.
– Ingenstans i Finland har du inte en frisbeegolfbana på bilavstånd. Den sydligaste finns i Hangö, och den nordligaste i Utsjoki.
Inom radien av en timmes bilfärd från Åbo uppskattar Nieminen att det finns ungefär 100 olika banor att pröva på. Banorna är också varierande. Det finns både skogiga banor och banor med öppet landskap, platta banor och banor med höjdskillnader.
– Det finns en frisbeegolfbana för alla, nybörjare som proffs. Det byggs hela tiden flera banor då kommunerna börjar inse att det finns en efterfrågan.
Eftersom det finns så många banor i Finland, finns det givetvis även många spelare. Det internationella förbundet för professionella frisbeegolfspelare, PDGA, hade förra året 6 797 medlemmar i Europa, av vilka finska var 2 754 stycken.
Ungefär en tredjedel av de professionella frisbeegolfspelarna i Europa finns alltså i Finland.

Det sista kastet, från kort avstånd, görs ofta med en putter-frisbee som är tillverkad av mjukare material för att lättare fångas upp av korgens kedjor. Foto: Andrea Wiklund.
På frågan varför Finland har så många fler spelare än resten av de europeiska länderna har Nieminen flera svar.
– Det finns många personer i Finland som arbetar för att föra sporten framåt. Det stora antalet banor medför också att intresset hela tiden ökar.
Nieminen nämner också att en av de största tillverkarna av frisbeear, Discmania, är grundat i Finland. Discmania står också bakom Discgolfpark-konceptet, vilket de flesta av Finlands banor är byggda enligt.
Mycket verksamhet
Det finns gott om organiserad verksamhet för frisbeegolfintresserade.
Finlands frisbeegolfförbund grundades 1998 och fungerar som paraplyorganisation för alla frisbeegolfklubbar i Finland. Åbos frisbee-golfklubb 7k, som varit verksam sedan 2001, är den äldre av två frisbeegolfklubbar som verkar i Åbo.
Klubben ordnar bland annat veckotävlingar och olika kurser för sina medlemmar. Klubben sköter också om Laustis frisbeegolfbana, vilken är en av de mest populära banorna i Åbotrakten.

Att lyckas få frisbeen i korgen med bara ett kast kräver skicklighet. Man kan ofta se kastarens initialer och datum för kastet som klottrats på korgen för att uppmärksamma bedriften. Foto: Andrea Wiklund.
Juniorer och kvinnor är två grupper som frisbeegolfklubben hoppas nå bättre ut till i framtiden. Medelåldern hos frisbeegolfspelare är ganska hög och andelen kvinnor som spelar på professionell nivå är betydligt lägre än andelen män.
– Vi brukar varje säsong fokusera på en viss grupp, exempelvis yngre eller kvinnliga spelare. I år deltog vi dessutom för andra året i PDGA:s Women’s Global Event, vilket går ut på att man håller en tävlingsrunda för kvinnliga spelare på samma dag på olika platser i världen.
Kräver mycket träning
Det är enkelt att lära sig grunderna, men att bli en riktigt bra kastare kräver mycket träning. Att förstå hur frisbeen beter sig i vind och hur man bäst kastar runt ett träd kräver erfarenhet.
För nybörjare kan det vara svårt att hitta en frisbee som passar ens kaststil, men det finns sådana som är märkta som lämpliga för nybörjare. Nieminens tips är att pröva så många olika som man kan.
– Kasta mycket med dina egna frisbeear, men pröva också kompisens. Genom att pröva på många olika typer av frisbeear, hittar du den som passar just dig bäst. Olika situationer kräver olika frisbeear och det enda sättet att lära sig är genom att kasta.
Frisbeegolf
- Frisbeegolf går ut på att kasta en frisbee från en startpunkt, kallad utkast, in i en målkorg, med så få kast som möjligt.
- Efter första kastet utgår man från den plats där det föregående kastet landande.
- Vinnaren är den med minst kast i slutet av banan.
- Det är viktigt att se till att ingen finns på banan när man kastar.
- Banan bör hållas i skick; man får inte åstadkomma skador på träd och buskar, eller skräpa ner.
- Frisbeegolf har spelats i någon form sedan tidigt 1990-tal, men organiserades under 1970-talet.
- Ed Headrick anses vara den moderna frisbeegolfens fader.
Han bor granne med banan
En solig måndagsförmiddag på Finby Discgolfpark i Pargas bjuder inte på mycket aktivitet, men Sebastian Fagerlund är ute och kastar.
Frisbeegolf har för Fagerlund varit en fritidssysselsättning under somrarna i ungefär tre år.
– Mina kompisar höll alla på med frisbeegolf, så jag prövade på sporten och tyckte om den.
Fagerlund besöker oftast Finbybanan då han ska kasta frisbee, eftersom han bor nära den.

Många blir intresserade av frisbeegolf via vänner, så gick det också för Sebastian Fagerlund. Foto: Andrea Wiklund.
Enligt Fagerlund är tröskeln låg för att börja med frisbeegolf.
– Det är en ganska enkel hobby, det enda man behöver är en frisbee.
Det viktigaste för att lyckas med ett kast är att undvika träden, enligt Fagerlund.
Det är lättare sagt än gjort. På Finbybanan finns det gott om träd, och på flera av dem kan man se märken av frisbeen som avvikit från den tänkta kursen.
Utvidgades förra året
Finby Discgolfpark var fram till förra året en niohålsbana, men utvidgades under sommaren till en bana med 18 hål.
Den äldre delen av banan bjuder på skogsterräng och ganska korta hål, medan den nyare delen även har hål med öppnare landskap och längre avstånd.
Nu finns här hål både för nybörjare och för mera vana kastare.
Ett urval av gratis frisbeegolfbanor i Åbonejden
- Frisbeegolfbanorna rankas enligt ett system med bokstäver och siffror, där A är den svåraste typen av bana och D den lättaste. Dubbla bokstäver betyder högre svårighetsgrad. Siffran berättar om banans underhåll och utrustning: En låg siffra betyder bättre utrustning och underhåll.
- Amosparkens frisbeegolfbana i Kimito, B3, 9 hål.
- Dalsbruk Discgolfpark, C1, 9 hål.
- Finby Discgolfpark, vid Archipelagia Golf Club, A1, 18 hål.
- Haijainen Discgolfpark i Nådendal, AA1, 18 hål.
- Haukkavuori Discgolfpark i Pöytis, A1, 12 hål.
- Idrottsparkens frisbeegolfbana i Åbo, C1, 9 hål.
- Centralidrottsplanen i S:t Karins, B1, 12 hål.
- Laustis frisbeegolfbana i Åbo, AA1, 25 hål.
- Lundo frisbeegolfbana, A1, 18 hål.
- Pansio Discgolfpark, C1, 9 hål.
- Pargas Discgolfpark, D1, 6 hål.
- Pemar Discgolfpark, B1, 9 hål.
- Rekreationsön Vepsarns frisbeegolfbana, C2, 9 hål.
- Källa: frisbeegolfradat.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.