Nu skall alla känna sig välkomna på Kimitoön


Inte bara barnens. Kimitoöns varumärke ”Barnens ö” ska förnyas. Kimitoöborna får vara med och rösta kring det nya varumärket. ÅU-Foto
Konceptet ”Barnens ö” slutfördes aldrig riktigt anser kommunikationskonsulten Jere Rinne som var med och byggde varumärket för Kimitoön 2011.
– Konceptet genomfördes inte konsekvent och blev därför enligt mig halvfärdigt. Men det är trots allt fint att Kimitoön vill jobba med sitt brand (varumärke), anser Rinne som höll ett föredrag under måndagens ”Barnens ö växer upp” seminarium i Villa Landet i Kimito.
Vill ha en mer inkluderande slogan
Enligt Kimitoöns utvecklingschef Gunilla Granberg har sloganen ”Barnens ö” varit för exkluderande.
– Frasen stötte alltid på patrull. De som inte var barnfamiljer kände sig ovälkomna och därför skall vi låta barnens ö växa upp och bräddas, förklarar Granberg.
Tillsammans med kommunikationsbyrån Å communications har Kimitoön utvecklat tre nya koncept med hjälp av vilka man i framtiden kunde marknadsföra ön. Under sommarens gång kommer invånarna på Kimitoön kunna rösta på sin favorit av de tre alternativen.
Fokus på det fina med ön
Närheten till havet, kreativiteten, konsten och kulturen samt bygemenskapen är de tre sidor av ön som Å Communications tagit fasta på då de utvecklat de olika alternativen som lanserades under seminariet.
– Det handlar inte endast om att hitta på en slogan utan det är frågan om en större helhet, berättar Sanna-Maria Sarelius på Å Communications.
Presentationer av de tre alternativen kommer man få bekanta sig med under juli då röstningen kör igång.
–Rösta kommer man kunna göra i turistinformationen i Kimito, Dalsbruk och Kasnäs samt på webben och antagligen även på Facebook, berättar Granberg.
På hösten då invånarnas röster samlats in kommer Å Communications att utveckla det slutgiltiga kommunikationskonceptet.
Svårt att marknadsföra en hel kommun
Det finns en hel del utmaningar med att utveckla ett fungerande varumärke för en ort.
– Kommuner har alltid många bra sidor som de vill lyfta fram och man borde hitta någon enskild aspekt som majoriteten kunde skriva under, säger Sarelius.
Kimitoön har samma problem med att utmärka sig som andra kommuner menar Rinne.
–När man marknadsför ett område måste man våga acceptera att alla inte kan tycka om det varumärke man bygger upp. Det att en slogan handlar om barn betyder självklart inte att äldrepersoner är oönskade. En viss grad av motsättningar är till och med bra för marknadsföringen, hävdar Rinne.
Vanligt är att man vill lyfta fram vattnet, skogen och lugnet som ett liv i den egna kommunen erbjuder då man marknadsför ett område. Det här är ett misstag menar Rinne.
– De flesta kommuner i Finland kan erbjuda natur och lugn så det är viktigt att försöka hitta något som sticker ut, säger Rinne.
Det är inte endast sommarmånaderna som räknas
Ordförande för Äldrerådet på Kimitoön, Johan Gustav Knuts, är en av dem som talade på måndagens seminarium och han hoppas att kommunen även i sin framtida marknadsföring satsar på de fastbosatta.
– Det är inte helt normalt att ha ett samhälle som endast lever på sommaren, anser Knuts.
Även Richard Simola, ordförande för Kimitoöns Ungdomsparlament, anser att man måste komma ihåg att Kimitoön inte endast existerar under sommarmånaderna då man marknadsför kommunen.
– Man borde berätta mer om hur det är på ön under alla årstider. Det räcker inte att poängtera endast sommaren, menar Simola.
Simola vill även se att andra sidor än skärgården lyfts fram då ön marknadsförs.
– Visst är skärgården fin men på ön finns även ställen som Kimito därifrån det är tio kilometer till havet oberoende varifrån man räknar, poängterar Simola.
Under sin presentation på seminariet lyfte Simola även fram vikten av att få unga personer att stanna på ön eller flytta tillbaka efter studierna.
– Befolkningen på Kimitoön minskar hela tiden och det är viktigt att få unga människor och par till ön, slår Simola fast.
Varumärke
- Varumärket är ett kännetecken som ett företag använder för att skilja sin produkt eller tjänst från andra liknande produkter eller tjänster
- Ett varumärke kan vara text, en bild, formen på en förpackning, ett ljudmärke eller en kombination av dessa.
- En firma och ett varumärke är inte samma sak. Namnet på ett företag är avsett att skilja företaget från andra företag medan varumärket skall skilja en produkt från andra produkter.
Källa: Patent- och registerstyrelsen
Patricia Torvalds
02 274 9900/patricia.torvalds@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.