Nu väcks Törnrosa till liv i Västanfjärd


Kunigunda och mästerkocken. Eller Liisa och Yngve Källberg, med inlevelse i rollerna.
Det börjar med en mästerkock som domderar förfärligt med en kökspojke, som inte blir svaret skyldig, men som svarar alldeles uppåt väggarna.
En överstemunskänk som öser befallningar över samma pojke.
Och en hovmarskalk som också han har sin syn på vad allt ska göras i slottet: Det är lilla prinsessans dopdag och stor fest. Alla sex guldtallrikar är polerade, och sex féer inbjudna. En sjunde guldtallrik saknas och därför har den sjunde fén inte bjudits.
Och så går det som det går.
Alla har väl läst sagan om Tornrosa, hon som stack sig på en slända och sedan sov i hundra år. Historien har rötter långt tillbaka i tiden men den här versionen, som nu övas in som sommarteater i Västanfjärd, har skrivits av ”sagofarbror” Zacharias Topelius.
En riktigt bra berättelse
Redan den första scenen, den med mästerkocken, känns som början på en riktigt bra berättelse. Dessutom med demokratiska ideal, som Topelius skrev in 1870. Det verkar inte medeltida legend utan betydligt modernare.
– Något har jag förkortat texten utan att nämnvärt modernisera Topelius språk. Och inte har jag satt in rapmusik heller, säger Veronika Mattsson-Korpak.
Hon regisserar, och har lyckats få 23 mycket duktiga medverkande.
– Bara nu alla skulle ha möjlighet att vara med på repetitionerna. Det är många borta i kväll också, sade hon vid övningen i går.

Veronika Mattsson-Korpak.
Över tusen talkotimmar
”Törnrosa” spelas bara tre gånger, vid premiären den 30 juni och sedan den 1 och den 4 juli.
Platsen, de gamla ruinerna på Kalkholmen, med byarådets nya estrad, ger en fin inramning. Här är vindskyddat, och byarådets 140 stolar är nyinköpta. Estraden med omgivning krävde 1.188 talkotimmar eller 593 timmar mer än byarådet hade räknat med.
I morgon lördag firas här ”Öppna byars dag” med invigning klockan 10 av stigen till jungfrudansen och Mumin-konsert klockan 14.
Medverkande i Törnrosa:
Anna-Lena Röblom, Yngve Källberg, Anton Nervander, Tom Holmén, Börje Ström, Hans Ginlund, Ulla Väärä, Liisa Källberg, Petra Höglund, Ellen Väärä, Josefin Lindblom, Stina Mollgren, Frida Sjöblom, Vivi-Ann Rehnström, Ann-Louise Hakalax, Alice Ekholm, Janina Nordgren, Amelie Fredriksson, Alva Söderholm, Alicia Fredriksson, Mariann Huldén, Jesper Lindblom och Ros-Marie Ölander.

Svarta skor behövs. Vivi-Ann Rehnström spelar Mörköga och har som skoalternativ bland annat skor som hör till Esbo folkdräkt. Hennes entré i lång svart klänning kommer att bli effektfull.

Anton Nervander – rask kökspojke som också kan sjunga.

Prins och kung. Jesper Lindblom t.v. och Hans Ginlund från Dalsbruk är med. Jesper har spelat med i Bruksteatern där och Hans har för det mesta regisserat. Nu tar han vara på chansen att själv få stå på scenen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.