Förflytta dig till innehållet

Tröstlöst torrt på åkrarna

Carl-Johan Ramberg kollar hur de nyligen sådda ärterna mår, på en av hans åkrar i Björkbodatrakten.


Allra minst femton millimeter regn behövs. Och det så fort som möjligt.
– Det borde ha kommit regn för flera dagar sedan. Nu är redan en del av grödorna förstörda, säger Carl-Johan Ramberg, odlare i Finhova nära Björkboda.
– Jag har aldrig sett så dålig höstsäd som nu. Det är torkans fel, tillägger han.
Vårsäden kan kanske ännu räddas om vi får regn snart.
– Den längsta torrperioden i Finland lär ha varat fem veckor. Nu har vi redan haft fyra sådana veckor så kanske nytt rekord slås snart, säger Ramberg då han står och tittar på ett skifte som verkar väldigt torrt.
– Men det här är helt okej, tillsvidare. Här sådde jag ärter för nio dagar sedan och på fem dagar kom de upp. De har klarat sig bra hittills men klart att regn behövs för ärterna också.

Går inte att så på nytt

Verksamhetsledare Helena Fabritius vid SLC Åboland sammanfattar läget: Inte blir det mängd och inte kvalitet heller. Större delen av skörden har redan gått förlorad. Inte går det att så på nytt heller, eftersom inget gror i torkan.
– På åkrar med bra jord kan någonting se skapligt ut ännu, till exempel har jag sett en åker med bondböna som tillsvidare ser bra ut. Annars är det bedrövligt. Och svårt att bekämpa ogräs och ohyra. Odlingssväxterna kan ta skada då de är försvagade av torkan.
– Dessutom, ifall det kommer regn nu, så blir det en mycket ojämn mognad eftersom en del grodde tidigare och en del gror först då vi får regn. Vi har en intressant tröskningsperiod att se fram emot, säger Fabritius.

Bra att ta bilder, ifall allt torkar bort

Landsbygdssekreterare Susanne Mäkelä säger att det är bra att ta bilder och dokumentera att man åtminstone har sått, i fall allt torkar bort.
– Det finns inget skördetvång längre, man behöver alltså inte tröska, men man ska nog ta hand om åkern enligt god jordbrukarsed, säger hon.
Man får jordbruksstöden också om man inte får någon skörd.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter