Än räcker vattnet i Kimitoöns kommunala nät


Tiotals mätpunkter ska kollas regelbundet – här vattenverksskötare Jim Lindholm i färd med att mäta vid Kårkulla vattenverk.
Om inte Kimitoöns kommunaltekniska vattennät skulle vara sammankopplat sedan några år så skulle en del av ön säkert ha det rätt besvärligt.
– Här i Kimito går det åt ungefär allt som kapaciteten Kårkulla vattentag ger, säger vattenverksskötare Jim Lindholm vid Kimitoöns Vatten.
I måndags kollade han vattennivån i tiotals mätrör. Hittills är det ingen fara, trots att vattennivån förstås sjunker hela tiden. Men den är ändå bättre än i fjol den här tiden, tack vare den regniga höst vi hade i fjol.
– Vattenåtgången handlar nu om sådana mängder att vi först trodde det var en läcka, men då förbrukningen avstannade till nätterna förstod vi att det faktiskt är förbrukning, säger Lindholm.
Minst 300.000 liter vatten går åt per dygn i Kimito
I Kimito går det nu åt cirka 300-330 kubikmeter vatten (alltså 300.000 liter eller mera) per dygn mot normalt cirka 220 kubikmeter, i Dragsfjärd/Dalsbruk 400-450 kubikmeter mot vanligen 300 kubikmeter och i Västanfjärd 55 kubikmeter mot vanliga 40 kubikmeter. Och det alltså bara i det kommunala nätet som täcker högst hälften av konsumtionen på ön.
– Som sagt hittills har det gått bra, men visst väntar också vi på regn, säger Raimo Parikka, vd vid Kimitoöns Vatten.
Förutom från Kårkulla vattentag i Kimito så får det kommunala nätet råvatten från Skinnarviks och Nordanå vattentag i Dragsfjärd.
Värre är det för dem med egna brunnar – de står torra på flera håll, eller med väldigt lite vatten.
En månad sedan senaste regn
Lite regn föll i måndags på södra delen av Kimitoön men till exempel i Lövböle regnade det senast för en månad sedan.
– Då kom det bara 14 millimeter, säger Erik Österberg som har en meteorologisk observationspunkt på sin gård.
Tidigare rapporterade han till Meteorologiska institutet, nu sker sådant automatiskt men Österberg läser av sol, vind och nederbörd dagligen ändå.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.