Förflytta dig till innehållet

Produktionstakten ökar vid Åbovarvet

Startkommando. Det var inte brandrök utan rök från en kanonsalut som fyllde varvsdockan när startskottet gick för sjösättningen av kryssaren Mein Schiff 2. Kim Olin ger tecken att nu ska vattenkranarna till torrdockan öppnas. Foto: J-O Edberg


Farten skruvas upp i fartygsproduktionen vid Meyervarvet i Åbo.
På fredagen sjösatte kryssningsfartyget Mein Schiff 2, en dryg månad efter att systerfartyget Mein Schiff 1 levererats till beställaren TUI Cruises.
Mein Schiff 2 levereras början av nästa år och är den sjätte kryssaren Mein Schiff-serien. Ytterligare ett sjunde fartyg i samma serie levereras 2023.
Kim Olin, projektchef för produktionen av Mein Schiff-fartygen, är nöjd.
– De två senaste kryssarna är 20 meter längre än de andra fartygen i serien, inredningen är också annorlunda, säger Olin.
Mein Schiff 2 är 315 meter långt, 36 meter brett och har en volym på 111 500 bruttoregisterton. Fartyget har 1400 hytter med plats för 3100 passagerare.
 

Vattenmassorna forsar in i torrdockan.


Vid varvet hinner man knappt få Mein Schiff 2 i sjön så börjar monteringen av skrovsektionerna till följande kryssningsfartyg, Costa 1 som beställt av Costa Cruises.
– Produktionstakten ökar. Nästa år levererar vi två kryssningsfartyg, Mein Schiff 2 och Costa 1, säger Olin.
Orderboken är fylld med ytterligare sex kryssningsfartyg som byggs tätt i följd fram till 2024. De här kryssarna är betydligt större än fartygen i Mein Schiff-serien.
För att kunna bygga större fartyg och i en snabbare takt har varvet gjort nyinvesteringar på 200 miljoner euro. Den nya varvskranen med större lyftkapacitet är en del av investeringsprogrammet.
– Kranen har en lyftkapacitet på 1 200 ton och kan lyfta betydligt större skrovsektioner än vår gamla kran. Det gör att vi kan bygga och montera större sektioner och vi får då en effektivare snabbare produktion, säger Tom Degerman, projektchef med ansvar för varvets alla fartygsbyggen.
Man är redan i full gång med byggandet av skrovsektionerna till Costa 1 som har en volym på 180 000 bruttoregisterton.
Varvets vd Jan Meyer säger att skrovproduktionen nu ligger på samma nivå som 2010 när Allure of the Seas, som då var världens största kryssningsfartyg, byggdes på Åbovarvet.
Åbovarvet samarbetar kring skrovtillverkningen med Meyer Werft och Neptunvarvet i Tyskland. Alla tre hör till samma varvskoncern som ägs av familjen Meyer.
En sektion som ingår i bottenskrovet till fartyget Costa 1 har tillverkats vid Neptunvarvet i Rostock. Skrovsektionen är 140 meter lång och omfattar utrymmen för maskinrum och fartygets bränsletankar.
 

Sjösättningen startade med en kanonsalut.


Den sista veckan juni bogseras sektionen till varvet i Åbo lagom innan monteringen av Costas skrov tar vid i varvsdockan i början av juli.
– Samarbetet med varven i Tyskland gör också fartygsproduktionen i Åbo snabbare, säger Meyer.
Att kryssningsfartygens skrov delvis byggs vid andra varv inverkar inte negativt på jobbsituationen vid Åbovarvet.
– Vi har ändå så fullt upp med jobb vid varvet. Det är så många andra arbetsmoment i fartygsproduktionen som sysselsätter folk. Den ökande produktionsvolymen gör att vi hela tiden rekryterar fler anställda, säger Meyer.
I fjol rekryterade varvet 250 nyanställda. I år rekryteras ytterligare 200 nyanställda och lika många behövs nästa år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter