ÅU testar stadscyklarna – struliga att ta i bruk, lätta att cykla med


ÅU:s reporter Patricia Torvalds testar stadscyklarna.
Vid tågstationen ska jag pröva de nya stadscyklarna som Föli lanserade första maj i år.
Väl framme vid cykelstationen plockar jag fram min mobiltelefon och registrerar mig på Fölis webbsajt.
Registreringen är enkel och tar cirka tio minuter. Efter att jag registrerat mig är det dags att välja hur länge jag vill använda stadscyklarna. Alternativen är en dag, en vecka och ett år. Jag väljer alternativet en dag och betalar fem euro via min internetbank.

Fölicykelns kontrollpanel.
Problem med att låsa upp
Hittills har allt gått som smort, men nu stöter jag på problem.
Jag väljer en av de många cyklarna som står parkerade utanför tågstationen och placerar min kasse i korgen.
Med instruktionerna på Fölis webbsida öppna på mobilen knäpper jag först in mitt telefonnummer och sedan den pinkod som jag skapat vid registreringen på kontrollpanelen som ligger ovanför bakhjulet.
Cykeln ber mig vänta och ger sedan ett felmeddelande. På skärmen står att mina uppgifter är felaktiga. Jag prövar en annan cykel men samma meddelande dyker upp.
Jag kontrollerar mina uppgifter på min Föli-sida och ändrar min pinkod.
Sedan går jag igenom några cyklar till före jag bestämmer mig för att ringa upp Fölis kundservice.
Jag står 20 minuter i telefonkö medan jag med jämna mellanrum försöker öppna olika cyklar, och plötsligt nappar det. Skärmen på cykeln ber mig öppna låset. Jag lägger på utan att ha fått något svar från kundservicen.

Går att justera. Sadeln kan ställas in enligt egna behov.
Parkeringen kräver övning
Jag ställer in sadeln så den passar mig och inleder min färd till stadsbiblioteket.
Cykeln är lätt att trampa och bromsarna och växlarna fungerar felfritt. På nolltid tar jag mig till biblioteket där jag vill pröva cyklarnas parkeringsfunktion.
Det är meningen att den person som använder en av stadscyklarna ska kunna ställa den ifrån sig tillfälligt om hen till exempel vill gå in i en butik eller returnera en bok på biblioteket.
Mitt första försök att parkera cykeln misslyckas. Det jag gör fel är att jag låser cykeln innan jag trycker på parkeringsfunktionen på cykelns kontrollpanel vilket gör att jag i stället för att parkera cykeln återlämnar den. Jag gör ett nytt försök och då fungerar allting felfritt.
En halvtimme avgiftsfritt, eller?
På sin webbsajt framhäver Föli att de första 30 minuterna med stadscyklarna är avgiftsfria. Det här är en smula vilseledande i och med att de inte egentligen är avgiftsfria.
Alla som vill ta cyklarna i bruk är tvungna att betala för att använda dem en dag, en vecka eller ett år.
Utöver det här kan sedan en extra avgift på en euro/timme tillkomma om man cyklar med en och samma cykel mer än en halvtimme. Den avgiftsfria halvtimmen innebär alltså egentligen en halvtimme utan extrakostnader.
Eftersom jag vill undvika extrakostnaderna bestämmer jag mig för att byta cykel efter att jag prövat parkeringsfunktionen.
Den här gången uppstår inga problem då jag tar cykeln i bruk och jag är snabbt tillbaka ute i trafiken, nu med en annan lika gul cykel.
Ett positivt helhetsintryck
Jag tar mig tillbaka till tågstationen och returnerar cykeln utan problem genom att låsa den till ställningen och trycka ”OK” på kontrollpanelen.
Väl tillbaka på kontoret ringer jag upp Stella Aaltonen, projektledare vid Civitas Eccentric, för att fråga varför jag hade sådana problem första gången jag tog cykeln i bruk.
Aaltonen förvånas av hur länge det tagit för systemet att registrera mig och godta mina uppgifter.
– Så här länge har jag aldrig hört att det skulle ta, säger Aaltonen.
Trots vissa problem vid registreringen är mitt helhetsintryck av de nya stadscyklarna positivt. Det mesta är lite krångligt första gången man gör det men nästa gång jag bestämmer mig för att hoppa på en av stadscyklarna tror jag att allt kommer gå betydligt smidigare.
Fölicyklarna i Åbo
- Föli är den gemensamma kollektivtrafiken för sex kommuner i Åbonejden.
- I cykelnätverket ingår 300 cyklar
- Just nu finns 35 fasta och tre pop-up stationer
- Cyklarna fungerar med telefonnummer och bankkort eller med Föli-resekort
- Efter att cyklarna lanserats har de fått cirka 100 nya användare per dag
- Just nu använder cirka 2500 personer stadscyklarna
- Cyklarna ingår i projektet för hållbar trafik, Civitas eccentric
- Åbo stad jobbar aktivt med att förbättra systemet. Feedback kan man ge på adressen www.turku.fi/palaute.
- Källa: Åbo stads och Fölis webbsidor.
Patricia Torvalds
02 274 9900/patricia.torvalds@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.