Förflytta dig till innehållet

Video: Rekordtorrt i hela Finland – så här släcker du en brand


Varning för skogsbrand råder i hela landet och brandrisken är historiskt hög. Stora delar av Finland har varit helt och hållet utan regn i tre veckor. Det är väldigt ovanligt att det är så här torrt redan i maj.
– I juli 2006 var det lika torrt som nu, men i år gick vi ju nästan direkt från vinter till sommar, säger Tuomo Bergman, meteorolog vid Meteorologiska institutet.

Torkan är som värst i södra och västra delarna av landet. På våren är växtligheten vanligtvis fuktig och antänds inte så lätt. Typiska bränder den här tiden på året är dött gräs som legat under snön och börjar brinna. Då sprider sig elden oftast endast längs med marken. I år är det däremot rekordtorrt.
– Nu är vegetationen så torr att bränder lätt uppstår och sprider sig, även upp i träden. Om det dessutom börjar blåsa blir det bara värre, säger Bergman.

Engångsgrillar också förbjudna

Meteorologiska institutet har ett indexsystem för att definiera fukten på marken. Skalan går från ett till sex, där sex är som torrast.
– Då vi är uppe i fyra utlyses varning för skogsbrand. Nu är vi uppe i sex i stora delar av landet. Naturen är för tillfället väldigt skör, säger Bergman.
Läs också om bränderna som härjat i Åboland här. 
Man ska inte göra upp eld någonstans utomhus. Inte ens i utomhuskök eller murade eldstäder, skriver Forststyrelsen i ett pressmeddelande. Man får endast göra upp eld i eldstäder med skorsten där elden är isolerad från den torra marken. Ordentliga grillar som är tillräckligt höga och isolerade från marken fungerar också.

Jens Tegengren, kårchef för Grankulla FBK Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


– Det som många glömmer är att engångsgrillar räknas som öppen eld. De är också förbjudna, säger Jens Tegengren, kårchef för Grankulla frivilliga brandkår.

Människor är orsaken till alla bränder

Tegengren rycker dagligen ut för både stora och små bränder. Han påpekar att det är människan som ligger bakom så gott som alla bränder då det inte varit något åskväder.
– Folk slarvar och gör upp öppen eld i naturen. Då det är så torrt som nu kan något så oskyldigt som att kasta en fimp i gräset leda till en eldsvåda.
Enligt Jens Tegengren lönar det sig att alltid vara beredd på en potentiell eldsvåda. Det är lättast att släcka en brand precis då den uppstått. Man ska alltid ha vatten eller en brandsläckare nära till hands. Det finns tre olika sorters brandsläckare; pulversläckare, skumsläckare och vätskesläckare.
– Det spelar ingen roll vilken sorts släckare du använder. Alla är precis lika effektiva och bra, säger Janne Heikkilä, kårchef för Långträsk frivilliga brandkår i Esbo.

Janne Heikkilä, kårchef för Långträsk FBK Foto: Linnea de la Chapelle

Skaffa 112-appen

Ifall man inte har en brandsläckare kan man försöka släcka branden med en brandfilt eller med vatten. Om branden mot förmodan sprider sig, ska man direkt ringa till 112. Brandmannen Jens Tegengren rekommenderar att man gör det via 112-applikationen som man kan ladda ner till sin smarttelefon. Applikationen delar din exakta position med räddningsmyndigheterna som då har lättare att hitta fram.
– Det är förstås då viktigt att se till att ha tillräckligt med batteri i telefonen, men trots appen lönar det sig att hålla koll på var man befinner sig, så att hjälpen hittar fram när den behövs.

Läs också: 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter