Förflytta dig till innehållet

Bengt Stenlund ger ett gott råd till alla pensionärer: Engagera dig!

Bengt Stenlund.


Vissa människor lämnar djupa avtryck efter avslutat värv.
Till dem hör Bengt Stenlund, 78, i Åbo.
Han har ingalunda avslutat alla sina engagemang och uppdrag. En människa som varit aktiv i hela sitt liv trappar ner steg för steg.
Ett av de uppdrag som tydligt skiljt sig från hans övriga engagemang har varit ordförandeskapet i kulturföreningen Svenska bildningens vänner i Åbo.
En av Åbos äldsta föreningar fick i den forna kemiprofessorn och ÅA-rektorn en uppskattad ordförande. Han ledde föreningen i fem år – en kort tid, säger han själv, medveten om föreningens över 100-åriga historia.
Föreningen har utvecklat sig under de senaste åren och nya verksamhetsformer har uppstått.
Stenlund lämnade ordförandeskapet för ett par år sedan och övriga uppdrag i föreningen nu i vinter. Själv vill han inte göra något väsen av sina insatser, men lyfter gärna fram glädjen i att engagera sig i olika former av frivilligarbete.
– En människa vill göra nytta. Också efter att man går i pension, säger Bengt Stenlund.
”Göra nytta” kan man på många olika sätt: umgås med barnbarn, vara Röda kors-vän eller skolfarfar, agera kassör i en förening.
Stenlund lyfter gärna fram Åbo svenska pensionärsklubb där han fungerar som webbredaktör.
Klubben är stor, med cirka 370 medlemmar, men kunde nå ännu fler.
– Man borde kanske dela ut en broschyr till alla som ska gå i pension, med tips om hur och var man kan vara aktiv. Pensionärsklubben erbjuder både social samvaro, underhållning och nyttig information.
Dagens pensionärer är friskare och lever längre än i någon tidigare generation.
– Samhället måste ta vara på den här kraften. Möjligheten att deltidsarbeta måste bli bättre, säger Stenlund.
Han nämner särskilt de ”nypensionerade”, med färsk kontakt till arbetslivet.
– Deras erfarenheter borde utnyttjas bättre. Kan man ha kvar vissa arbetsuppdrag?
Däremot ska man inte lägga sig i efterträdarnas arbete. Själv har Stenlund tydligt tagit ett avstånd till administrationen inom Åbo Akademi, trots sin erfarenhet från 9 år som rektor.
– Däremot är det mycket glädjande att bli inbjuden som pensionär till olika evenemang på sin gamla arbetsplats. Det uppskattas.
Det viktiga enligt Stenlund är att tillvaron efter arbetslivet blir meningsfull.
För den som under arbetslivet vant sig vid att ha ett visst mått av inflytande och driva saker framåt kan pensionärstiden annars bli en chock. Det är inte ovanligt att pensioneringen medför åtminstone en liten form av livskris.
– Mitt råd till den som går i pension är att planera den i förväg. Inte lämna kalendern tom, säger Stenlund.
Efter drygt 10 år helt utanför arbetslivet säger Stenlund att en dag utan en enda programpunkt i kalendern känns tom.
– Stressigt kan det förstås kännas ibland. Intressanta evenemang sammanfaller och man måste välja, kanske prioritera ett föreningsuppdrag framför nöjen, säger Stenlund.
Bengt Stenlund var Åbo Akademis rektor 1988–97. Efter rektorsåren återgick han till sin professur vid dåvarande KTF, i teknisk polymerkemi. Den posten pensionerade han sig från i början av 2000-talet, i en ålder på 63 år.
Han fortsatte arbeta på deltid, inom ett projekt som främjar intresset för studier i naturvetenskap och teknik. Det arbetet fortsatte fram till år 2010.
Först efter det har han varit pensionär på heltid.
Ordförandeskapet i SBV halkade han in på via hustruns engagemang i föreningen.
Hade du tidigare intresserat dig för SBV:s kärnområden, litteratur och musik?
– Intresset för litteratur och musik fanns sedan tidigare och förstärktes under rektorsperioden. Och jag tänker fortsätta delta i SBV:s och pensionärsklubbens utmärkta program, i maj kommer bland annat klubbens vårfest och resa till Estland, därefter Sture Lindholms föredrag om boken ”Fånglägerhelvetet Dragsvik” i arrangemang av SBV och Åbosamfundet.
Stenlund tycker att möjligheten att delta i kulturprogram tillsammans med en grupp är viktig. Alla har inte en partner eller likasinnade vänner att gå på konsert eller utställning med.
SBV-engagemanget har långtifrån varit hans enda.
Förutom i pensionärsklubben är Stenlund fortfarande engagerad i en rad sammanslutningar förbundna med hans yrkesliv: Finska vetenskapssocieteten, Tekniska föreningen, träffar med gamla studiekamrater. Dessutom finns Svenska klubben och frimureriet.
– En stor glädje för en pensionär är samvaron med barnbarnen, säger Stenlund som kommer till intervjun efter att ha skjutsat ett av barnbarnen till skolan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter