Han ingrep i knivattacken i Åbo – i dag är han "Årets flyktingman", på sikt lockar politiken


Årets flyktingman. I dag tar Ahmad Hosseini emot Finlands flyktinghjälps utmärkelse. Hosseini kom till Finland och Åbo från Afghanistan 2015. Foto: Dan Lolax
Ahmad Hosseini. Ett namn bland de 32 000 asylsökande som kom till Finland under 2015. Ett namn som kunde ha förblivit ett i mängden – men omständigheterna, Hosseinis vänner och, framför allt, han själv ville annorlunda.
I dag tar Hosseini, 19, emot utmärkelsen ”Årets flyktingman” av Finlands flyktinghjälp.
I morgon vittnar han i terrorrättegången. Hosseini hörde till dem som försökte stoppa mannen som dödade två och skadade åtta i Åbo centrum i augusti.
Och efter i morgon? Hosseini, som bor i S:t Karins, studerar för att bli närvårdare. Han utexamineras i december nästa år.
Dessutom, säger han när ÅU träffar honom på ett café vid Salutorget, intresserar en politisk karriär längre fram.
Men vi tar det från början.
Hosseini lämnade det krigshärjade Afghanistan eftersom det blivit för osäkert. De civila offren har under de senaste åren räknats i tusentals.
Resan till Europa var lång och farlig. Hosseini säger att den ibland känns som en dröm, att han har svårt att förstå hur han klarade det.
Dina finländska vänner som nominerade dig för utmärkelsen säger att du under resan blev något av en ledare för de övriga i gruppen.
– Jag var den som visste mera. Inte för att jag var mera erfaren, men jag var en som de andra lyssnade på.
Finland var inte flyktens mål från början. Hosseini säger att i Afghanistan kände han inte ens till landet.
Under färden genom Europa hörde han mycket positivt om Finland, att det var ett land för den som ville få en utbildning och arbeta.
Så Hosseini bestämde sig, och till Finland och Åbo kom han i november 2015.
Hade du någon målsättning när du kom till Finland?
– Jag ville anpassa mig, bo här och lära mig språket. Första gången jag hörde finska tänkte jag att det här lär jag mig aldrig om jag inte studerar flitigt.
Studierna har burit frukt. Hosseinis finska är mycket säker. Han formulerar sig kortfattat men precist.
De som nominerade Hosseini för utmärkelsen han får i dag understryker hans sociala engagemang. Det handlar om allt från att vara aktiv i ”We See You”, nätverket som hjälper asylsökande i Finland, till att representera sin klass i studentkårens styrelse.
Själv säger han att det är något som han måste göra. Annars känner han sig inte lugn.
– Det finns i mig en känsla av att vilja vara med och påverka samhället.
Timmarna innan intervjun har Hosseini varit i en skola i Åbo och berättat om livet i Afghanistan, om kulturen och om afghanska barns förutsättningar att gå i skola.
Själv har han gått grundskolan i hemlandet. Vilken utbildning han skulle satsa på i Finland var ett svårt beslut.
Gymnasiet var så gott som uteslutet eftersom han inte hade något betyg med sig. En handledare föreslog därför närvårdarlinjen på Åbo yrkesinstitut.
Den första praktikveckan var något av en chock, säger Hosseini.
– Jag hade aldrig tänkt mig att jobba inom äldrevården. Men redan under den andra veckan kändes det rätt. Jag tänkte att jag ska använda den tid jag har till det här, använda min ungdom och göra jobbet respektfullt.
Hur tycker du att finländare tar hand om sina äldre?
– Utgående från det jag själv sett skulle jag säga att det vore bra om barn och anhöriga besökte sina äldre oftare. Jag vet att det hör till den här kulturen att gamla bor på äldreboende men det vore bra om de fick besök oftare.
Hosseini säger att för hans egen familj och släktingar i Afghanistan är det viktigt att han lyckats ta sig till ett säkert land.
Hur beskriver du finländare för dem?
– Jag säger att det inte finns någon skillnad mellan en god finländare och en god afghan. Båda är människor som respekterar andra. Jag har också förundrats över att en del finländare vill att invandrare ska bli finländare så fort som möjligt, men de verkar ha svårt att säga vad det innebär att vara finländare. Ibland verkar det endast betyda att man är född i landet.
Den 18 augusti i fjol befann sig Hosseini med vänner på Salutorget. Han var också en av dem som försökte hindra Abderrahman Bouanane från att fortsätta attackera människor och efter att gärningsmannen oskadliggjorts hjälpte han offren.
Han säger att rädslan kom efteråt.
– Då började jag tänka på det som kunde ha hänt mig. Lyckligtvis klarade jag mig, men alla gjorde det inte. Det var en sorgens dag.
I morgon ska Hosseini vittna i rättegången mot den 23-åriga marockanen.
Han kommer inte att säga något till honom, bara svara på de frågor som han får i rätten.
Varför tror du att han, en ung man som du, valde en sådan ödesdiger väg?
– Ett litet barn vet inte skillnaden mellan rätt och fel. Jag vet inte vad som påverkade honom men överlag tror jag att vi formas av den miljö vi växer upp i.
Efter knivattacken i augusti intervjuade journalisten Rebekka Härkönen Hosseini för tidningen Turun Sanomat.
ÅU har skrivit om de hot som fortsättningsvis riktas mot Härkönen, på grund av att sajten MV-lehti och Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho påstod att beskrivningen av Hosseinis agerande var en lögn.
Hosseini säger att det som saknas är medmänsklighet. Han bryr sig inte om falska påståenden, men hoppas att människor börjar acceptera varandra och att de börjar acceptera fakta.
Häromveckan beviljades Hosseini uppehållstillstånd i ytterligare fyra år. För det är han tacksam, liksom för utmärkelsen som han får i dag.
– Jag ska använda den för att göra gott i samhället.
Hur tänker du göra det?
– Genom att samla människor, genom att sprida information och fakta. Var och en kan påverka på sitt sätt.
Du slår mig som en person som kunde bi politiker. Har du funderat på det?
– Jag är intresserad av politik överlag och intresserad av att påverka. I något skede ska jag försöka komma in i den finländska politiken.
Sirwa Farik är årets flyktingkvinna
I flyktinghjälpens motivering för utmärkelsen till Ahmad Hosseini står att han har själv mött fördomar på grund av sin bakgrund.
Han tror att det bästa sättet att möta ett aggressivt beteende är genom diskussion.
– Om en människa stämplas som rasist följs det bara av beskyllningar. Det gynnar ingen, säger han.
Hosseini uppmanar invandrare att arbeta för ett bättre samhälle.
– Var inte här endast fysiskt utan också mentalt. Lika mycket som vi har rättigheter här i Finland, och får stöd av samhället, har vi också skyldigheter.
Flyktinghjälpen har också utsett Sirwa Farik, 45, från Irak till årets flyktingkvinna.
De båda får utmärkelserna för att de vill föra fram saker som de upplever är viktiga och för att de vid sidan om sin egen integration hjälpt andra att börja ett nytt liv.
Flyktinghjälpen har delat ut priset ”Årets flyktingkvinna” sedan 1998. Det är tredje gången som priset ”Årets flyktingman” delas ut.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.