Förflytta dig till innehållet

SFP har hälften av kandidaterna klara för landskapsvalet

Av SFP:s riksdagsledamöter är Veronica Rehn-Kivi (andra från vänster) hittills den enda som meddelat att hon ställer upp i landskapsvalet. Foto: Ari Sundqvist/SPT


Antingen blir det eller så blir det inte landskapsval i oktober. I vilket fall som helst pågår kandidatuppställningen. – Vi måste förbereda oss, säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.

Kandidatuppställningen för landskapsvalet pågår för fullt, även om det tills vidare är oklart om valet blir av. Inom SFP har man ungefär hälften av kandidaterna klara. Deadline för kandidatuppställningen är i september.
I landskapet Österbotten har SFP 58 av 88 kandidater klara. I Nyland har partiet 46 av kring 100 kandidater klara, situationen i Helsingfors presenteras på partifullmäktigemötet på lördag. I Helsingfors kommer partiet att ställa upp kring 40 kandidater.
I själva valet utgör Helsingfors och Nyland en enda valkrets. Orsaken att kandidatuppställningen görs separat för Helsingfors och Nyland är att det är enklare med den nuvarande organisationen.
Därtill kommer SFP att ställa upp kandidater åtminstone i landskapen Egentliga Finland, Kymmenedalen, Mellersta Österbotten, Birkaland, Norra Österbotten, Satakunta, Egentliga Tavastland och Mellersta Finland.
– Majoriteten av kandidaterna ställer upp i våra traditionella områden, men vi jobbar vidare med att erbjuda möjligheten att rösta på SFP även i övriga delar av landet, säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.
Hittills har SFP få rikskända kandidater på listorna. Av riksdagsledamöterna har endast Veronica Rehn-Kivi (Nyland) meddelat att hon ställer upp.
– Vi har inte satsat på att jaga kändisar. I stället utgår vi från att hitta kandidater som är intresserade av att ställa upp. Flera av våra kandidater är kända från lokalpolitiken, säger Guseff.
Landskapens form och funktion är tills vidare en aning oklar. Tanken är att riksdagen ska godkänna lagpaketet som krävs för landskapsreformen och den därtill hörande vårdreformen under våren och att lagarna ska träda i kraft under sommaren. Landskapsvalet ska äga rum den 28 oktober.
Själva reformerna ska träda i kraft vid årsskiftet 2020. Då överförs bland annat ansvaret för ordnande av social- och hälsovårdstjänsterna till landskapen.
Men huruvida det blir något val är tills vidare väldigt oklart. Ifall riksdagen inte godkänner vårdreformen blir det heller inget landskapsval.
– Vi jobbar på kampanjplaner och valprogram, det måste vi göra trots att paragraferna inte är godkända i riksdagen, säger Guseff.
– Det är en avvikande situation, men som parti måste vi förbereda oss.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter