Nu töms låsfabriken i Björkboda


Enorm fastighet. Ett stort inramat flygfotografi visar hela huset. I övre högra hörnet syns det gamla hus (med rött mansardtak) där kontoret finns. Björkboda träsk och herrgård skymtar också.
Nu har låsfabriken i Björkboda på Kimitoön börjat tömmas. Först åker lagret i väg. Ungefär en långtradare per dag lastas full med material som skickas till Joensuu, till fabriken dit Abloy Finland ab nu vill koncentrera produktionen.
– En del leveranser sköter vi fortfarande härifrån Björkboda. Målet är att allt ska vara slutfört vid slutet av juni, säger Jouni Haapaniemi, under många år fabrikschef här.
– Jag kom hit första gången 1992. Nog känns det som något av ett livsverk. Vad jag ska göra i framtiden återstår att se, säger han.

Folktomt kontor. Vad som ska göras med lösöre som vaser och pokaler vet Jouni Haapaniemi inte.
Vad som ska hända med den stora fabriksfastigheten återstår också det att se. Den äldsta delen är från 1920-talet, sedan har flera tillbyggnader gjorts. Verksamheten har anor från 1700-talet.
Sannolikt kommer fabriksfastigheten att säljas – om nu någon vill köpa en cirka 7 000 kvadratmeter stor fastighet.
Också tio hektar mark vid havsstranden nära Björkboda, i Sunnanå vid Grundet, ägs av Abloy, liksom en 1 000 kvadratmeters tomt och huset där låsmuseet är inrymt. Sagalund sköter museet och Haapaniemi hoppas det kunde bli så också i framtiden.
Han antar att arbetet med att forsla ut maskiner med mera från fabriken sysselsätter några personer ännu i höst.
Nästa och följande vecka kommer fyra av Joensuu-fabrikens anställda till Björkboda för att lära sig hopsättning av vissa lås. Två personer med ansvar för kvalitetssäkring följer med. I april-maj börjar komponenter, som behövs inom hopsättningen av lås, att flyttas över från Björkboda till Joensuu.
Ingen av de cirka 50 som nu jobbar i Björkboda flyttar till Joensuu för att jobba där även om sådana möjligheter har erbjudits.
Särskilt många av de 50 har inte fått andra jobb heller, åtminstone inte ännu. Bara en handfull har en ny arbetsplats på gång, bland dem Kari Holmén som i dag gjorde sin sista arbetsdag i Björkboda.
Han har i fem år jobbat med produktutveckling och har nu hittat ett motsvarande jobb. Han bor i S:t Karins och menar att det har underlättat chansen att hitta nytt jobb.

Jonas Lindholm hoppas hitta ett nytt jobb inom export eller försäljning.
Också Jonas Lindholm bor i S:t Karins, men han har ännu inte hittat nytt jobb. Han har i 2,5 år i Björkboda svarat för export och försäljning till Skandinavien, och före det jobbat med försäljning i andra företag.
– Numera går ju nästan alla anställningar via rekryteringsfirmor, och då har man inte så stor chans att berätta närmare om den kompetens och erfarenhet som arbetet har gett, säger han.
För dem som bor på Kimitoön – och det gör de flesta av låsfabrikens anställda – blir det verkligt knepigt att hitta nytt jobb.
Förtroendeman Martti Kanervisto försöker därför övertyga om att det nu är dags att slutföra studierna eller skaffa en yrkeskompetens, om det råkade bli så att man kom direkt från grundskolan eller gymnasiet till låsfabriken och sedan trivdes så bra att vidare utbildning blev ogjord.
– Snart kommer te-centralen hit och berättar om det stöd vi kan få därifrån. Dessutom får vi något från Abloy eftersom vi förtroendemän under fem månaders slitsamma förhandlingar med arbetsgivaren lyckades få ett avtal som medger en lite mjukare övergång från anställning till tiden efter anställning. Det finns alltså möjlighet att studera, poängterar Kanervisto.
– Te-byråns stöd kan sedan räcka till exempelvis kursavgifter, böcker och verktyg för dem som vill bli rörmokare. Alla har säkert något de är intresserade av, och precis nu är det dags att bestämma sig. Visserligen säger många att de är för gamla men man blir inte yngre av att sitta hemma, säger Kanervisto.
Vad kommer du själv att göra?
– Det vet jag inte, men jag är inte orolig. Jag är van att jobba inom tidsbegränsade projekt. Jag har sysslat bland annat med skeppsbygge och kvalitetscertifiering så jag tror nog att jag hittar jobb, säger han.

Dags för oss alla att gå vidare, säger Martti Kanervisto.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.