Nationell hälsoundersökning: Fetma och psykisk ohälsa ökar

Den positiva utvecklingen av folkhälsan har mattats av, eller kanske helt stannat upp. Det visar den omfattande FinHälsa-undersökningen.
Var tionde person i åldern 30–39 år uppger att de inte kan springa 100 meter utan problem.
Var åttonde kvinna och nästan var tionde man har allvarliga symtom på depression, vilket är betydligt fler än när Institutet för hälsa och välfärd THL gjorde motsvarande undersökning 2011. FinHälsa är en kombination av metoderna som tidigare använts för Finriski och Hälsa 2000 och Hälsa 2011. I det här skedet offentliggörs bara resultaten för dem som är 30 och äldre.
I dag är två av tre kvinnor och tre av fyra män som fyllt 30 överviktiga (BMI över 25). Om utvecklingen fortsätter kommer var tredje finländare som fyllt 40 att ha fetma (BMI över 30) om tio år.
Under de följande tio åren beräknas var femte man mellan 50 och 59, och nästan varannan man mellan 60 och 69, ha en förhöjd risk för en kransartärsjukdom eller stroke.
Enligt THL finns det också positiva resultat 2017. Kolesterolnivåerna sjunker, förhöjt blodsocker har inte blivit vanligare, de flesta har en god psykisk hälsa, de äldres livskvalitet förbättras och kontrollen av folksjukdomar görs regelbundet inom vården.
Skillnaderna mellan personer med olika utbildningsnivå är fortsättningsvis tydliga. De som har en högre examen mår bäst.
SPT
Så här gjordes undersökningen
- Syftet med FinHälsa är att få aktuell information om hälsa och välbefinnande hos den vuxna befolkningen i Finland.
- I undersökningen deltog över 10 000 slumpmässigt valda personer över 18 år, på 50 orter.
- Deltagarna genomgick en hälsoundersökning på totalt 1,5-2 timmar. Man mätte bland annat deras längd och vikt, midje- och höftomfång, kroppssammansättning, blodtryck, rörlighet, greppkraft, inlärningsförmåga och syn. Med hjälp av blodprov analyserades fettvärden i blodet, blodsockervärden, leverns funktion, infektionsvärdet och njurfunktionen.
- Vissa deltagare valdes ut för en kostintervju och senare en telefonintervju. En del fick med sig en rörelsemätare som mäter den fysiska aktiviteten och sömnen under 7 dygn.
- Forskningsmaterialet samlades även in via frågeformulär, för att kartlägga hälsotillstånd, sjukdomar, olika symtom, levnadssätt, funktionsförmåga och i vilken utsträckning personerna anlitar hälsovårdstjänster.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.