Kön på busskort under lupp i vår


Om busskortet är personligt anges innehavarens kön på kortet. Foto: Emma Strömberg
Under våren ska kollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion behandla frågan om det i fortsättningen ska finnas könsbenämningar på Fölis busskort eller om de ska slopas.
Frågan om att kortinnehavarens kön syns på Fölis busskort aktualiserades för drygt tre veckor sedan när en pojke som hade rosa kläder och långt hår blev ifrågasatt av en biljettkontrollant.
Biljettkontrollanten trodde inte att det var en pojke och antog därför att han hade någon annans kort.
Men frågan har också tagits upp tidigare gällande att transpersoner och icke-binära personer har råkat ut för problem när könet på kortet inte sammanfallit med personens utseende.
Bland annat tog Traseks ordförande Panda Eriksson upp denna fråga i egenskap av ansikte för kampanjen ”Stop! Ändstation för diskriminering” som ordnades i februari.
Redan då sade kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte att de ska se över frågan om kön på busskorten.
På hennes avdelning gör de nu en utredning om ärendet. Den ska presenteras för nämnden antingen på mötet antingen den 16 maj eller den 6 juni beroende på när de blir klara.
Korte säger att ingen ska behöva hindras från att åka buss på grund av att de är obekväma med könsmarkeringen på kortet.
– Men könsbestämmelsen på kortet ger också viktig information som kan vara användbar inte minst när superbuss- eller spårvagnsalternativet utreds, säger Korte.
Det Korte syftar på är att det kan vara intressant och användbar för planeringen av kollektivtrafiken att göra en könsanalys av de som använder kollektivtrafiktjänsterna. Fler kvinnor än män använder kollektivtrafik, och i och med planerna för att utveckla kollektivtrafiken i Åbo vill tjänstemännen utreda vilket alternativ som skulle locka fler män att lämna bilen hemma.
– Erfarenheten från andra håll i Europa är att spårväg gör tröskeln för att åka kollektivt lägre för män, berättar Korte.
Varje gång man använder ett personligt busskort registreras också könet. Korte säger att dessa data visserligen inte har utnyttjats så mycket hittills, men är intressant för den framtida utvecklingen av kollektivtrafiken. Men hon betonar ännu att ingen ska behöva uppleva att det är jobbigt att åka buss på grund av könsfrågan.
– Därför försöker vi hitta en bra kompromiss.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.