Förflytta dig till innehållet

Snussmugglingen når nya höjder

Snusbeslag vid gränsövergången mellan Finland och Sverige. Foto: Tullen


Smuggling av snus har blivit en lukrativ business i Finland. Snuset köps lagligt i Sverige och tas sedan in i stora mängder till Finland, främst via gränsövergångarna i norr.
Därifrån transporteras snuset vidare till södra Finland där de stora marknaderna finns och där det är svårare att få tag i lagligt snus för eget bruk.
Smugglingen följer ofta samma mönster: En kurir åker över gränsen vid till exempel Torneå och lastar skåpbilen eller till och med lastbilen full med snus som hen köpt lagligt i någon av de stora snusgrossisterna i Haparanda.

Foto: Tullen


Därifrån kör bilen tillbaka till södra Finland där snuset distribueras vidare till användarna. Handeln sker till exempel i slutna Facebookgrupper eller öppet i till exempel diskussionsforumet Suomi 24.
I söndags publicerades där en annons där någon säljer ett torn med tio dosor Odens för 40 euro. I Sverige kostar tornet cirka 20 euro.
Att snussmugglingen exploderat beror främst på att vinstmarginalen är stor, smugglarna ser inte sin verksamhet som kriminell och risken att åka fast vid gränsövergången är liten förklarar bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen vid Tullen.
– Vi har fri rörlighet mellan Sverige och Finland och gränsövergången är som en vanlig landsväg. Vi måste ha någon form av indicier eller starka misstankar för att ta in en bil för granskning. Men när vi gör ett beslag rör det sig ofta om hundratals kilo snus.

Den här snussmugglaren fastnade i Tullens övervakning. Foto: Tullen.


Sinkkonen är också kritisk till rederierna som han säger att slarvar i övervakningen av snusförsäljningen ombord på Sverigebåtarna.
– Det händer till och med att man säljer snus medan man är på finländskt vatten, trots att det enligt vår synpunkt är det förbjudet.
I fjol beslagtog Tullen 2 390 kilo snus. Det motsvarar cirka 100 000 dosor som i gatuhandeln skulle vara värda en halv miljon euro. I Åbo beslagtogs 90 kilo.
Sinkkonen säger att många smugglare inte anser att brottet är speciellt allvarligt, men faktum är att lagstiftningen ser strängt på snussmugglingen.
I mars i år dömde Egentliga Finlands tingsrätt en 37-årig man till drygt ett års villkorligt fängelse för grovt skattebedrägeri och smuggling. Han hade tagit in drygt 300 kilo snus som han med en hjälp av en kompanjon sedan hade sålt i huvudsak till hockeyjuniorer i Tammerforstrakten. Mannen ska också betala 132 000 i uteblivna skatteintäkter till finska staten och Tullen.

Stefan Aniszewski oroar sig för den ökande snussmugglingen. Foto: Kim Lund


Stefan Aniszewski som är enhetschef vid Tullens brottsbekämpningsenhet i Åbo säger att det finns en stor marknad för illegalt snus och att snussmugglingen och -försäljningen lockar många ungdomar.
– Det finns ungdomar som åker till Haparanda och har med sig 1 000 dosor snus. De kan ha över 100 kunder och för Tullen är det tidskrävande att utreda snussmugglingen. Men det är olagligt och vi måste göra något åt saken.
– För en skolelev är det inte bra att få en prick i straffregistret och jag hoppas att såväl skolor som idrottsföreningar tar sitt ansvar för att begränsa snusfenomenet.

FAKTA

Sverige är det enda land i EU där man får sälja snus lagligt.
Försäljningen av snus förbjöds i Finland år 1995.
I dag får man ta in ett kilo snus per dygn för eget bruk till Finland.
Försäljning av snus på Sverigebåtarna är instruerad och övervakad av Tillstånds- och tillsynsverket för social och hälsovården, Valvira.
Snussmuggling kan ge straff för skattebedrägeri, smuggling och brott mot tobakslagen.
Cirka tio procent av yrkesskoleeleverna i Finland snusar.
I gymnasierna är siffran drygt tre procent och i årsklasserna 8 och 9 fyra procent.

Källa: THL och Tullen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter