Arbetsgrupp synar Jehovas vittnens värnplikt


Foto: Didrik Lundsten/SPT
Försvarsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp, som har till uppgift att bedöma behoven att ändra lagstiftningen om befrielse för Jehovas vittnen från fullgörandet av värnplikt.
I de tidigare utredningar som har behandlat frågan har lagstiftningen ansetts problematisk särskilt med tanke på jämlikheten, skriver Försvarsministeriet i ett pressmeddelande. Lagen om befrielse för Jehovas vittnen stiftades som en så kallad undantagslag innan den nuvarande grundlagen trädde i kraft.
Arbetsgruppens tidsfrist löper ut den 29 juni i år. Arbetsgruppen bör se till att det förslag den kommer med inte äventyrar den allmänna värnplikten, enligt ministeriet.
Jehovas vittnen befriades från värnplikten på 1980-talet. Beslutet fick oväntade konsekvenser i slutet av februari då Helsingfors hovrätt friade en totalvägrare, som hänvisade till att specialbehandlingen av Jehovas vittnen.
Hovrätten konstaterade att det är mot grundlagens diskrimineringsförbud att befria endast Jehovas vittnen från militär- och civiltjänstgöring. Totalvägraren hade dömts till fängelsestraff i tingsrätten – varje år väcks det åtal mot mellan 30 och 55 totalvägrare.
Lagen är tydlig: den som vägrar utföra militär- eller civiltjänstgöring ska dömas till fängelsestraff. Undantaget är Jehovas vittnen med allvarliga samvetsskäl som grundar sig på religiös övertygelse, de kan enligt lagen beviljas befrielse från värnplikt i fredstid.
Helsingfors hovrätt motiverade sitt friande beslut med att den nuvarande grundlagens likabehandlingsprincip är stark, och diskriminering förbjuds enligt grundlagen och diskrimineringslagen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.