Girighet, glamour, reality à la 1700-tal


På tal om arvtagare. Adelssläkterna Åkerhielm af Margaretelund och Ehrenmalm har gift ihop sig och levererar arvtagare i snabb takt. Joanna Isaksson är den högdragna friherrinnan, Andreas Sarling assessorn, riksdags- och adelsmannen Samuel Ehrenmalm. Bagardottern Helena Sasse, Filippa Enroos, får vänta länge på sin förstfödda, men drar till slut det längre strået.
Helena Sasse. Bagardottern på Bolstaholm
Manus och regi: Robert Liewendahl
Koreografi: Erica Dunder
Scenografi: Jonas Danielsson, Minna Öberg
Dräkter: Lena Andersson, Gunilla Nilsson
I rollerna: Kaj Lybeck, Mari Sjölund, Mikael Enroos, Oliver Lehtinen, Jan-Erik Berglund, Andreas Sarling, Rasmus Basilier, Mattias Hendersson, Tina Sjövall, Filippa Enroos, Patrik Ivarsson, Joanna Isaksson, Madeleine Glandberger
Teater Alandicas gästspel på ÅST 17.3.
”Helena Sasse” är den tredje delen i Robert Liewendahls pjästrilogi om det åländska godset Bolstaholm och dess färgstarka invånare. Tidsmässigt lägger sig dess stoff före de andras (”Bolstaholm 2013, och ”Vildmajoren på Bolstaholm” 2014).
Handlingen utspelar sig under tio år i medlet på 1700-talet och betar sig fram kronologiskt i inalles sexton scener. Det är som ett effektivt reality-drama med snabba klipp, men de förbiilande scenerna kräver också en viss bildning av åskådaren. Har man noll historisk koll sitter man där mest med en visuell upplevelse – dräktprakten är påfallande.
Den kan också sätta igång nyfikenheten – det här handlar om människor som har resurser och människor som vill ha pengar och resurser. Och om sådana som inte just har några skrupler. Sådant kan man alltid känna igen.
Helena Sasse är en ung kvinna i Stockholm som hastigt och lustigt blir bortgift med Nils Åhman, godsägare på Bolstaholm, som blivit änkling och har bruk för en ny fru. Han är stenrik och gammal, det ser Helenas föräldrar (som för all del är hovleverantörer, men ändå bara bagare) som en fördel.
Dock medför det ett visst obehag för Helena, som blivit kär i en stilig ung man på skridskoisen nedanför slottet i Stockholm. Men hon fogar sig, och som den realistiska unga kvinna hon är förstår hon sig på pengar. Säterier som Bolstaholm är något av tidens skatteparadis.
Godsägaren Åhman är den som först introduceras i pjäsen. Kaj Lybeck gör honom till en självklart hänsynslös person, en som inte bryr sig det minsta om vad andra anser om hans position och handlande. Han blir ett slags Dickens-figur, som blir den mörka bakgrund mot vilken den ljusa rättvisan – om den finns – ska rita sitt segervissa spår.
Så tycks det också utveckla sig, på ett plan. Den rika änkan får friare, främst av dem är Samuel Ehrenmalm, adlig assessor från Åbo som vill komma upp sig än mer, komma till pengarna. Andreas Sarling gör honom till en riktig lyxlirare, han gör att andra akten, där romantiken kunde riskera att ta över, får behövlig distans.
Samuel Ehrenmalm får dessutom se sig brädad av brodern Josias, som var just den som Helena gav sitt hjärta under skridskoturen 1755. Men det här romantiska spåret håller Robert Liewendahl ganska kort. Som världen ser ut får det bli den högsta lyckan att få kärleken på köpet.
Personerna har en egen agenda, den är att klara sig, komma upp sig. Och klarar man sig bra, kan man ha det strålade. Det betyder inte att pjäsen skulle sakna värme eller nyanser. Givna platser i dramat har också till exempel Bolstaholms betjänt Johan Philip (Mikael Enroos) – som inte alltid hört till tjänstefolket – och Mamsell Juliana Kammecker (Madeleine Glandberger), som stått väldigt nära avgrunden, men som räddats och återvunnit sin värdighet.
Helena Sasse är förstås berättelsens nav. Filippa Enroos tillåter sig inte de stora gesterna men hjulet hon sätter i rörelse färdas genom en berättelse långt större än hon själv. Och när arvingen kommer känner Teater Alandicas publik redan hans historia. Det är ju Johan Georg Ehrenmalm, född 1765, i repertoaren känd som ”Vildmajoren på Bolstaholm”!
Ann-Christine Snickars
ann-christine.snickars@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.