Få bilister fastnade i polisrazzia i Åbo


Polisen fokuserar sin övervakning på bilisternas beteende vid övergångsställen. Foto: J-O Edberg
Polisen håller den här veckan ett extra öga på bilisternas vaksamhet i trafiken.
På onsdagsmorgonen ordnades en razzia på Österlånggatan i Åbo där polisen kontrollerade bilisternas uppmärksamhet gentemot fotgängarna vid övergångsställen.
Man kollade också att säkerhetsbältet var fastspänt och att ingen förare talade i telefon utan handsfree.
Få bilister gjorde sig skyldiga till förseelser under den timme som polisen övervakade trafiken i morgonrusningen. De flesta skötte sig.
– Det gick överraskande bra. Tre bilister stoppades för att de körde utan bälte, och endast en förare visade ouppmärksamhet mot en fotgängare som korsade gatan på övergångsstället. Ingen blev fast för att ha talat i telefon, säger äldre konstapel Timo Hartman vid polisen i Åbo.
Hartmans uppgift var att stoppa de bilister som fastnat i polisens övervakningskamera.
Kameran var placerad i en civil polisbil som stod parkerad ett stenkast från övergångsstället vid Samppalinna skola.
En utmaning var det hala väglaget på onsdagsmorgonen.
– Det gäller att vara extra försiktig när det är halt. Halkan gör att bromssträckan förlängs med det dubbla, säger överkonstapel Timo Suikkari.
Suikkari som ansvar för polisoperationen säger att det ligger ett stort ansvar hos bilisterna när det gäller uppmärksamheten gentemot fotgängare som är på väg över gatan vid ett övergångsställe.
– Meningen är att man ska sakta farten och köra så sakta att man hinner uppmärksamma fotgängaren i tid. Bilisten är skyldig att stanna genast när han ser att fotgängaren är på väg att korsa gatan, säger Suikkari.

Överkonstapel Timo Suikkari ansvarar för polisoperationen kring den effektiverade övervakningen. Foto: J-O Edberg
Men fotgängarna har också skyldigheter.
– Vi övervakar också dem. Härom dagen gav vi böter åt en fotgängare som gick mot rött. Går man mot rött ljus är bötar man 20 euro, säger Suikkari.
Under razzian på Österlånggaten stoppade polisen också några bilister som inte besiktat sin bil.
Suikkari säger att överraskande många bilister kör med obesiktad bil.
– Vi har påträffat förare med obesiktad bil på alla ställen där vi ordnat razzior sedan början av veckan. De som blir fast bötar 70 euro och får genast körförbud, säger Suikkari.
Vilken förklaring har bilisterna till att bilen är obesiktad?
– En del har bilskatten obetalad. Men många säger att de inte fått någon påminnelse från besiktningskontoret om att bilen ska besiktas. En sådan sak borde man ju själv hålla reda på.
En bilist stoppades för av bilens fönster inte var ordenligt putsade från is. Hela bakrutan var igenisad vilket hindrade sikten bakåt.
– Det här är allvarligt. Är rutorna så dåligt skrapade att sikten försämras avsevärt ryker körkortet direkt, säger Suikkari.
Suikkari noterar att körförbud också kan ges om en bilist gjort sig skyldig till flera förseelser i följd.
Blir man till exempel fast för att ha talat i telefon medan man kör, vilket ger 100 euro i böter, och senare under samma år blir fast ytterligare två gånger för samma förseelse eller någon annan överträdelse som resulterar i böter är risken stor att man blir av med körkortet.
– Samma sak gäller om en bilist samlar på sig fyra förseelser inom loppet av två år. Då går ärendet för prövning till polisens enhet för tillståndsärenden som prövar om bilisten ska ges körförbud, säger Suikkari.
I Åboregionen ges årligen 3 500 körförbud

ÅU-foto
De bilister som gjort sig skyldiga till upprepade trafikförseelser som lett till böter blir till sist av med körkortet.
Polisen i Åbo delar årligen ut 3 500 körförbud.
Kimmo Läntinen, som ansvarar för polisens enhet för tillståndsärenden, säger att de flesta av körförbuden delas ut i Åbo, S:t Karins och Reso.
-Antalet har hållits på ungefär samma nivå de senaste åren, säger han.
Cirka 2 000 körförbud är sådana som ges för upprepade trafikförseelser. I resten av fallen är körförbudet orsakat av förarens hälsotillstånd.
-Den här andelen ökar hela tiden i takt med att befolkningen blir äldre, säger Läntinen.
När det gäller körförbuden för upprepade trafikförseelser dras körkortet in då en bilist gjort sig skyldig till tre förseelser inom loppet av ett år. Under året därpå räcker det med ytterligare en förseelse för att bilisten på nytt ska förlora sin körrätt.
Bilisten får ett brev hem posten från polisens tillståndsenhet som meddelar om körförbudet.
Körförbud ges för 4-6 veckor. Men förbuden prövas från fall till fall utgående från bilistens situation.
Man tittar på inkomster, familjeförhållanden och i hur stor utsträckning personen i fråga är beroende av bil i sitt yrkesliv.
Graden av förseelser spelar också roll. I lindrigare fall ges en varning.
-I 10-15 procent av fallen som behandlas ges en varning, resten leder till körförbud, säger Läntinen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.