Förflytta dig till innehållet

Nordkalk ansöker om utvidgning av Klinthagentäkten

Klinthagen på norra Gotland. Foto: Nordkalk


Nordkalk har i dag fredag lämnat in en ansökan till den svenska Mark- och miljödomstolen för fortsatt och utökad täktverksamhet i Klinthagentäkten på norra Gotland. Ansökan omfattar en maximal årlig volym om 3,5 miljoner ton kalksten av olika kalkstenskvaliteter till en total volym om 26,8 miljoner ton kalksten.
För att möjliggöra en fortsatt verksamhet på Gotland på medellång sikt är Nordkalk i stort behov av ytterligare stenreserver. Inom det nuvarande täktområdet finns enbart kalksten av lägre kvalitet, medan det inom det ansökta utvidningsområdet finns högkvalitativ kalksten.
Genom att bryta båda dessa kvaliteter och blanda upp dem i produktionen, kan kvarvarande reserver nyttjas på ett ändamålsenligt sätt, samtidigt som livslängden för täkten ökar.
Täktansökan omfattar även vattendom för bortledande av täktvatten. I dagens vattendom regleras detta så att täktvattnet pumpas till Klinthagenbäcken som bidrar till goda förhållanden för havsöringens lekrevir.
Med anledning av den vattenbrist som uppkommit på Gotland sedan 2015, har Nordkalk och Region Gotland skrivit en avsiktsförklaring kring hur regionen ska kunna få tillgång till en del av överskottsvattnet i Klinthagentäkten. Eftersom förutsättningarna bedöms finnas för både fortsatt goda förhållanden för havsöringen i Klinthagenbäcken och för att kunna avleda delar av täktvattnet till regionens VA-nät, ansöker Nordkalk i första hand om vattendom i enlighet med scenario 1:
Scenario 1 – Fortsatt bortledning av täktvatten till Klinthagenbäcken om maximalt 200 l/s samt avledning av täktvatten om en maximal årlig volym om 300 000 m3 till Region Gotlands VA-nät samt installation av pumpar, pumpstation och övriga åtgärder för detta ändamål.
I det fall Mark- och miljödomstolen inte bifaller scenario 1, finns även scenario 2 med i ansökan:
Scenario 2 – Dagens vattenhantering fortsätter under den planerade verksamhetens drifttid. Täktsjön kommer att bli en större sjö som beräknas vara uppfylld om ca 15 år, och då återgå till den naturliga avrinningen i området.
I ansökan har också efterbehandlingsplanen för Klinthagentäkten uppdaterats med fokus på ekologisk efterbehandling.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter