Köldknäppen välkomnas av fiskare

Fiskaren Ari Oksanen drar ner dragkedjan på sin rödgula overall, tar av sig mössan och torkar svetten ur pannan. Det är sex grader kallt men det är ändå ett svettigt jobb att vittja de tjugo 60-meters nät som Oksanen har under Kyrkfärdsisen i Pargas.
– Man behöver i alla fall inte gå till gymmet.

Ari Oksanen. Foto: Kim Lund
De nät som han nu vittjar lade han ut i torsdags. Längre ut mot ön Högen ligger flera nät som han drog under isen för snart två veckor sedan. Innan isen växte sig så stark att han vågade sig ut var det en månads menföre då han lappade nät och servade maskiner.
Nu är isen cirka 30 centimeter tjock och det känns tryggt att röra sig här.
Men farledsrännan till cementhamnen och strömmarna vid Lillholmens klaffbro gör att isen kan vara förrädisk endast en bit härifrån, så det gäller att veta exakt var man går.

– Det känns alltid lite lyxigt att komma ut på isen. Det finns inga sälar, näten är rena från sjögräs och fiskpriset är lite bättre på vintern. Dessutom är det billigare att köra med terränghjulingen än med båten.
Rytmiskt och metodiskt drar Oksanen upp näten på isen. Sörjan från förra veckan har frusit och isen är jämn och fin med ett tunt snölager som gnistrar i solen.

Naturresursinstitutet Lukes färska statistik visar att fjolåret var ett veritabelt bottenår för det inhemska kustfisket. Inte sedan 1980 som man började för statistik över fisket har fångsterna av fjällfisk som gös, abborre och sik varit lika dåliga som under 2016.


– Det är svårt att livnära sig på det här. Alldeles förbannat svårt.
För att få lönsamhet i näringen har Oksanen specialiserat sig på fiskförädling. Han kall- och varmröker inhemsk regnbåge som han köper in från Lohikunta. Han gör fiskinläggningar och fiskbiffar samt bredbart fiskpålägg av mört och braxen.
För att ytterligare stärka ekonomin har Oksanens sambo grundat ett hembageri med bland annat karelska piroger som specialitet.
Produkterna säljs vi regionens rekoringar och sedan november finns Oksanen på Hong-Kongs parkeringsplats i Pargas varje fredag.

På fredagar säljer Oksanen och hans sambo fisk och bröd utanför Hong-Kong. Foto: Privat
– Där säljer jag också den lilla fisk jag får. Fördelen är att fisken når kunden direkt, utan några mellanhänder.
När Oksanen är färdig med ett nät drar han det tillbaka under isen och kör vidare till nästa vak. Här är fiskelyckan lite bättre och snart sprattlar en gös i maskorna.

Det är inte mycket och ger ingen timpeng att skryta med.

Efter fyra timmar på isen har Ari Oksanen fått cirka 15 kilo gös.
Men efter att ha nischat sig med fiskförädlingen och investerat i försäljningsvagnen får han ändå verksamheten att gå ihop. Nu behöver han inte längre fundera på att söka jobb på Meyervarvet i Åbo eller bilfabriken i Nystad.
– Det fanns två alternativ: att utbilda mig på nytt och skaffa ett ”riktigt” jobb, eller satsa på förädling och direktförsäljning. För att klara mig måste jag jobba hårt. Men det är mitt eget val, och jag tror att jag har valt rätt.

LÄS OCKSÅ: Nya fångstmetoder ska hjälpa fiskare i kris
Intäkterna från kustfisket minskar
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.