Polisen besöker Hitis-Rosala för att diskutera bränderna med öborna

Idag åkte fyra poliser ut till Hitis-Rosala för att träffa skärgårdsborna som nyligen tog kontakt, efter nyårshelgen då ett hus brann ner, igen en gång utan synbar förklaring.,
Misstankarna om pyromani har gjort att folk känner sig oroliga.
– Nu åker vi ut för att fortsätta diskussionen med dem, och för att knyta kontakter, säger kriminalöverkommissarie Teijo Ristola.
Med sig har han Thomas Westerholm, Fred Lindblom och Tobias Karlsson som oftast finns i polisstationen i Kimito. Men efter nyårshelgen har det blivit en hel del resor ut till Rosala.
– Den här gången stannar vi två dygn. Vi övernattar i sjöbevakningsstationen som vi har ett bra samarbete med. Vi ska utföra trafikövervakning och blåstester bland anat, säger äldre konstapel Fred Lindblom.
Ristola återvänder dock ännu i dag till Åbo där han är stationerad. Men han hoppas att alla som vet något om bränderna på Hitis-Rosala ska ta kontakt med polisen, om de inte redan har gjort det.
– Vi har fortfarande utredning på gång beträffande vissa av bränderna, tillägger han.
Ristola konstaterar att brottsligheten på det hela taget har gått neråt, inte uppåt. Men var och när folk känner trygghet är förstås en annan fråga. Läget på Hitis-Rosala är ett exempel på att det inte är bara i stora städer som man kan känna sig otrygg.
– Det som den här trakten i alla fall har sluppit är de falska poliserna, och bedragarna som ringer till äldre personer och säger att det behövs pengar för barnbarnets bil och att en bärgningsbilsförare strax kommer och hämtar pengarna.
Det här är en story som används över Finland och ännu har vi inte fått fast dem som ligger bakom, säger Ristola, bekymrad över att just antalet brott och försök till brott mot äldre tycks öka.
Annars är han nöjd, särskilt med att Pargas och Kimitoön nu har sina bypoliser som permanenta. I praktiken leds Pargas-Kimitoöns polisstyrka på 12 man av kriminalöverkonstapel Thomas Westerholm. Patrullerandet på Kimitoön sköts oftast av Fred Lindblom och Tobias Karlsson.
– De gör ett mycket bra arbete, också ett bra förebyggande arbete. Skadegörelse och dylikt har minimerats, säger Westerholm.
Hur får ni personalen att räcka till över sommaren?
– Ja, det är alltid svårt, hoppas vi får någon praktikant i år också, säger Westerholm.
Ristola tillägger att den svenska poliskursen nog kommer i gång i höst, och ju flera av ortens unga som söker dit och vill bli poliser, desto bättre – de har ju lokalkunskapen färdigt.
– Det fanns ett politiskt beslut att Finland skulle klara sig med 6.800 poliser och då måste vi dra ner på takten i utbildningen. Nu ska vi ändå få ha 7.200 så vi måste utbilda lite flera. Men att den svenska kursen inte kom i gång berodde i våras på för få sökande. Vi vill inte heller sänka kraven eftersom polisen är en myndighet som handhar tvångsmedel och många andra krävande uppgifter. Hoppas alla intresserade hör av sig inför höstens antagning, det är viktigt att vi har poliser som verkligen kan svenska, säger Ristola.
Själv var han i några år polismästare på Åland och talar väldigt gärna svenska, hans mamma var svenskspråkig. Nu är han igen stationerad i Åbo, vid polisinrättningen i sydvästra Finland, och trivs bra.
– Överhuvudtaget har jag trivts bra i yrket, och jag tror de flesta trivs. Av de kanske två-tre tusen poliser jag har känt så har bara ett tiotal slutat. Och många av dem har återvänt efter några år, säger Ristola.
Kimitoön besöker han nu för andra gången, i sitt nuvarande jobb.
– Ingen idé att komma hit och störa när allt rullar på så bra här, berömmer han.
Men, det kan tilläggas, allt skulle rulla på ännu bättre om ön kunde få en ny polisbil. En sådan lär vara hett efterlängtad men är än så länge inte utlovad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.