Övertidsförbudet biter inom vårdbranschen


ÅU-Foto
På bäddavdelningen vid hälsocentralen i Pargas har personalen ibland tvingats lämna en del arbetsuppgifter på hälft till följd av vårdfackens övertidsförbud.
–Visst märks förbudet. Man måste prioritera och sköta det som är viktigast. Men allt görs enligt tydliga direktiv, patientsäkerheten får inte äventyras, säger Minna Gestranius, primärskötare vid bäddavdelningen.
Gestranius är huvudförtroendeman för anställda i Pargas stad som hör till vårdfacket Super.
Hon säger att de anställdas övertidsförbud och förbudet att byta arbetsskift har väckt många frågor när det gäller att pussla ihop arbetet så att allt fungerar vid bäddavdelningens många arbetspunkter.
– Man har lyckats synliggöra hur mycket flexibilitet som finns hos personalen då det är svårt att få tag i vikarier. Det är vanligt att folk byter arbetsturer eller byter bort en ledig dag för att arbetsturerna ska gå ihop, säger hon.
– Nu när man märker effekterna av övertidsförbudet tror jag det finns en större förståelse för arbetssituationen, säger Gestranius
På Åbolands sjukhus däremot har vardagen inte påverkats av vårdfackens övertidsförbud.
– Det har inte nått mig att förbudet skulle ha minskat patientsäkerheten på någon sätt, jag skulle säga att läget är lugnt, säger fackförbundets Tehys förtroendeman Sanna Kaukovalta.
Jämfört med många andra sjukvårdsinstanser är utgångsläget för Åbolands sjukhus bättre.
Man kan aldrig på förhand veta hur mycket patienter som under ett skift är på kommande till ett sjukhus som har jour, säger Kaukovalta.
– Vår verksamhet kan planeras i förhand och patienterna vi tar emot kommer till sjukhuset med tidsbeställning.
Men förstås uppstår även här akuta situationer då personalen insjuknar och ringer samma dag.
– Då kan övertid uppstå om en person som kommit till morgonskiftet också fortsätter jobba kvällspasset. Oftast har personalen varit flexibel.
Enligt Kaukovalta har sjukhuset ett nätverk av personer som vid behov är beredda att hoppa in.
Det är personal som gått i pension och studerande som praktiserat här.
– Men inom vården kan man inte ta in vem som helst. Det är arbetsgivarens uppgift att garantera patientsäkerheten och säkra att personalbemanningen är tillräcklig.
Själva övertidsförbudet har inte orsakat några större reaktioner, säger Kaukovalta.
– Det har diskuterats lite bland personalen på avdelningarna.
Inte heller vid Sirkkala dagvårdsenhet har någon drabbats av övertidsförbudet.
Inte så länge alla i personalen hålls konstaterar säger enhetschef Annette Hagelberg.
– Vi följer ju som alla andra på förhand uppgjorda arbetslistor men alltid är det någon som insjuknar eller deltar i någon kurs, då påverkar det genast allas schema, säger enhetschef Annette Hagelberg.
Orsaken till att man lyckas pussla ihop arbetsturerna stavas flexibilitet.
– Vi måste nog alla vara väldigt flexibla. Eftersom vi i vår bransch har hand om andra människor gör det hela mer utmanande, det är ett annorlunda ansvar, säger Hagelberg.
Maria Thölix/Jan-Ole Edberg
Övertidsförbudet sätter sjukhusen i gungning

Patientsäkerheten ska tryggas. Detta trots övertidsförbudet inom vårdbranschen som leder till att många arbetsscheman måste möbleras om. Bilden är från Åbo universitetscentralsjukhus, ingen av personerna har något med artikeln att göra. ÅU-foto
Vårdbranschens övertidsförbud har möblerat om alla arbetsscheman på landets sjukhus. Arbetsgivaren säger att läget är under kontroll. Fackets representanter intygar däremot att många arbetstagare har utsatts för hotelser.
Det är en motstridig verklighetsbild som förmedlas från sjukhusen efter att vårdfacken utlyste sitt övertidsförbud som trädde i kraft denna vecka.
–Tyvärr är det många av våra medlemmar som säger att de har blivit hotade av arbetsgivaren då de har meddelat att de inte kan jobba övertid, säger Päivi Törö som är koordinerande huvudförtroendeman för vårdfacket Tehy på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS).
Orsaken till övertidsförbudet är de pågående förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för vårdbranschens arbetstagare. Det tidigare avtalet löpte ut den sista januari och för tillfället pågår en armbrytning om nivån på löneförhöjningarna.
–Då regeringen genomdrev sitt konkurrenskraftsavtal så gick vi med på att sänka semesterpenningen med 30 procent. Vi har bett arbetsgivaren kompensera en del av detta inkomstbortfall under den rådande högkonjunkturen, säger juristen Riitta Saarikoski på Super.
Övertidsförbudet trädde i kraft i den kommunala sektorn på tisdagen den 6.2 och i den privata sektorn på torsdagen den 8.2. Vårdfackens medlemmar gör varken övertidsjobb eller påtvingade byten av arbetsskift under pågående avtalsförhandlingar.
–Sjukhusen är så underbemannade att korthuset rasar så fort som vi utlyser ett övertidsförbud. Övertidsjobb borde ju endast göras i undantagsfall men på sjukhusen bygger hela systemet på att alla gör övertid stup i kvarten, säger Riitta Saarikoski.
Enligt vårdfacket Super är det många av deras medlemmar som har ringt till organisationens journummer och frågat hur de ska hantera situationer där de blir tvingade till övertid.
Arbetsgivarparten på HNS verkar däremot ta det hela med ro.
–Situationen är under kontroll. Vi har varit tvungna att ställa in endast två operationer på grund av övertidsförbudet det senaste dygnet. Det existerar för tillfället inga risker för patientsäkerheten. På jouren råder det en smärre brist på personal, men vi klarar oss, säger ledande chefsläkare Petri Bono på HNS.
Betyder det här att personalen har flexat eller har ni anlitat extra personal?
–Vi har över 24 000 anställda så de praktiska lösningarna varierar. Vi har sett över våra verksamhetsmodeller för att åtgärda situationen, säger Bono kryptiskt.
På vårdfacket Tehy låter man sig inte övertygas av Bonos lugnande besked.
–HNS har anlitat utomstående arbetskraft via personalbyrån Seure. Utan dessa hjälpinsatser hade det knappast gått att sy ihop personalens arbetsscheman i samband med övertidsförbudet, säger huvudförtroendeman Päivi Törö på Tehy.
Hur tryggas patientsäkerheten under rådande omständigheter?
–Patientsäkerheten får alltid företräde i det dagliga arbetet. Men vi måste också komma åt den kroniska underbemanningen. Ifall vårdbranschen ständigt måste jobba övertid blir sjukhusens verksamhet väldigt sårbar, säger Törö.
Mikael Sjövall/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.