Förflytta dig till innehållet

Högskoleprovet ett sätt att få studieplats i Sverige – "Lönar sig att vara snabbtänkt"

Anna Saarinen skrev studenten våren 2016 hade hon flera alternativ för tiden efter gymnasiet. Ett av dem var att börja studera ekonomi i Sverige. Därför tog hon och fyra av hennes kompisar båten över till Åland för att skriva högskoleprovet.
– Jag hade egentligen inte förberett mig särskilt, eftersom jag hade gymnasiekunskaperna i färskt minne. Men det fanns en del som satt på båten och lärde sig svåra ord och matematik, berättar Saarinen.
Men i Saarinens mening är det ganska svårt att öva på högskoleprovet. Provet är uppdelat i åtta delar och testar både verbala och matematiska färdigheter.
– Man hinner fundera i ungefär en minut på frågorna. Jag skrev lång matematik i studenten och frågorna var inte särskilt svåra, men tidspressen gjorde att jag måste hoppa över vissa frågor.
Det bästa tipset hon kan ge är därför att inte fastna på någon fråga. Om man har tid i slutet kan man återvända till de olösta frågorna då.
Sist och slutligen blev det ändå inga Sverigestudier för Saarinen. Hon hamnade på reservplats till sitt förstaval i Sverige, samtidigt som hon kom in till Handelshögskolan vid Åbo Akademi. Den platsen vägde tyngre än andravalet i Sverige.

Anna Saarinen. Foto: Mia Hämäläinen


Det här – att fundera på studier i Sverige, men när det kommer till kritan stanna i Finland – är ett mönster som Pargas svenska gymnasiums studiehandledare Lotta Sundberg känner igen.
– I planeringsskedet är Sverige ett lockande alternativ för många, men i slutändan är det ganska bekvämt att stanna i Finland. Även om Sverige är nära är det ett stort steg att flytta utomlands. Eleverna resonerar så att de kan åka på utbyte eller jobba utomlands i framtiden istället.
Sundberg får inte veta vart gymnasieeleverna tar vägen efter studenten, men vet ändå att det alltid brukar vara någon.
– Många som vill studera medicin söker in till både svenska och finska universitet. Sedan finns det en del som vill studera till exempel specifika utbildningar i konst och musik, som inte finns i Finland. En del söker också för att de inte har flytande finskakunskaper och annars också är ganska svenska av sig.
När ÅU når Katedralskolans studiehandledare Inka Halkivaha har Kattan-abiturienterna precis haft ett informationstillfälle om studier i Sverige. Cirka 40 abiturienter deltog.
– Det betyder inte att alla överväger studier i Sverige, men det finns nog alltid en del som söker. Jag vet att åtminstone två av dem som var där skrev högskoleprovet i Sverige i höstas, för de andra intresserade blir det aktuellt efter studentskrivningarna.
Vilka studieinriktningar är det som lockar?
– Det är till stor del samma som är populära i Finland, till exempel ekonomi och juridik. Många söker också för att de vill komma in på utbildningar som inte finns här. Till exempel har vi nu en elev som söker till musikutbildning i Stockholm.
Hur viktigt är det att skriva högskoleprovet för att komma in?
– Det är lite svårare än förr att komma in för utländska sökande, men om man har bra gymnasiebetyg kan det räcka. Men om det är ett klart förstaval att studera i Sverige så lönar det sig att skriva.
Högskoleprovet ett sätt att få studieplats i Sverige
Det nationella urvalsprovet högskoleprovet i Sverige testar matematik, logiskt tänkande och verbal förmåga, och används vid sidan av gymnasieresultaten för att rangordna sökande till en utbildning.
Högskoleprovet består av en kvantitativ del och en verbal del, uppdelat i fyra delprov vardera. Provet görs på tid och bedöms enligt en skala från 0–2. Platserna till en viss utbildning fördelas enligt kategorier – en del av de sökande kommer in med betyget, en del med högskoleprovsresultatet. Dessutom kan provet användas för att rangordna sökande med samma betyg från gymnasiet.
Sedan januari 2017 är det svårare för utländska sökande att komma in enbart med hjälp av betyg. Det beror på en reform av hur man jämför svenska gymnasiebetyg med utländska.
I Finland kan man i år bara skriva högskoleprovet i Mariehamn. Anmälan för våren är öppen 15 januari – 1 februari och själva provet skrivs lördagen 8 april. Information om hur det går till att skriva provet hittas på webbsidan studera.nu
Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter