Livia lockar branschbytare

41-årige musikern, körledaren och tonsättaren Sam Fröjdö i Åbo har jobbat med musik hela sitt vuxna liv. Arbetet har inneburit oregelbundna arbetstider, sena kvällar, veckoslutsjobb och ekonomisk osäkerhet.
För några år sedan började han fundera på olika alternativ som skulle ge honom en mera inrutad tillvaro.
– Jag ville ha ett jobb med rutiner och med normala arbetstider så att jag kunde vara hemma tillsammans med min son på kvällarna.

Sam Fröjdö Sam Fröjdö. ar jobbat med musik hela sitt liv, nu utbildar han sig till miljövårdare. ÅU-foto
I ett skede var kockyrket ett alternativ, men Fröjdö insåg att också det skulle betyda oregelbundna arbetstider och mindre gemensam tid med sonen.
När han så hittade yrkesinstitutet Livias två-åriga vuxenutbildning för miljövårdare visste han att han hittat rätt.
– Absolut. Jag kände att jag ville göra något som jag verkligen tycker om och naturen och miljön har alltid stått mig nära. Utbildningen var precis sådan jag ville.
Utbildningen är en så kallad mångformsutbildning vilket betyder att de studerande ganska långt kan lägga upp sitt individuella studieprogram.
Det man har studerat tidigare och kan från förut, behöver man inte lägga så mycket tid på, säger lektor Lotta Hagman som ansvarar för den svenskspråkiga grundexamen i natur och miljö som linjen officiellt heter.
– Studierna är väldigt praktiskt inriktade men omfattar också en del teori bland annat kring hur man gör upp skötselplaner för naturområden, skriver naturinventeringar och artbestämmer fåglar och växter.

Lotta Hagman leder den svenskspråkiga utbildningen för miljövårdare vid yrkesinstitutet Livia i Pargas. Foto: Kim Lund
En annan som sökt nytt innehåll i sitt yrkesliv är Camilla Eriksson i Åbo. Hon har jobbat 20 år i försäkringsbranschen men tog i fjol studieledigt för att studera till miljövårdare.
– Jag har alltid varit intresserad av natur och miljö och var trött på att varje dag sitta inne vid datorn. Här såg jag en möjlighet att jobba med det som jag verkligen är intresserad av och samtidigt göra skillnad och jobba för miljön och mot miljöförstöringen.
Eriksson har en högskoleutbildning i bagaget och kommer nästa år att fortsätta studierna vid Livia för att vid sidan av miljövårdare också bli naturkartläggare.
– Jag räknar nog med att hitta jobb. Ett alternativ är att grunda ett eget företag i branschen.

Camilla Eriksson Camilla Eriksson. Byter försäkringsbranschen mot utomhusarbete för miljön. Foto: Privat
Arbetsmöjligheterna för en nyutexaminerad miljövårdare är varierande och många hittar jobb i städer och kommuners grönenheter, medan andra grundar egna företag och säljer sina tjänster till myndigheter som till exempel Forststyrelsen, säger Hagman. Men också större gårdar anställer miljövårdare och till exempel på Quidja gård jobbar en miljövårdare från Livia.
Gemensamt för de studerande är deras engagemang för miljön och naturen, säger Hagman.
– Vi har många branschbytare här som har jobbat länge i ett kontor, men som nu vill arbeta utomhus och göra något för miljön. För många är det en helt ny värld som öppnar sig.
Både Eriksson och Fröjdö är nöjda med utbildningen och säger att den har motsvarat deras förväntningar. Fröjdö berömmer mångsidigheten i studierna.
– Utbildningen är bred och omfattar allt från natur- och vattenvård till avfallshantering och skötsel av vårdbiotoper och betesmarker. Jag tror att det finns många valmöjligheter efter att jag blir utexaminerad.

Yrkesinstitutet Livia i Pargas gick förr under namnet ”Fiskis”. Fiskeriutbildningen fortsätter, liksom olika utbildningar inom natur och miljö.
Den svenskspråkiga miljövårdarutbildningen är öppen för 18 år fyllda studerande. Ansökningstiden är fortlöpande och studierna inleds i höst. För att utbildningen ska kunna inledas behövs minst 12 studerande.
Vid Livia i Pargas kan man också välja mellan fyra olika examensinriktningar inom fiske: fiskare, fiskförädlare, fiskodlare, fiskeinstruktör. Man kan också bli naturinstruktör eller fiskeguide.
Dessutom finns det en båtbyggarlinje.
De här utbildningarna går på finska, men många av lärarna är tvåspråkiga, så språket ska inte vara något problem, säger Hagman.
Livia driver också Landsbygdsinstitutet i S:t Karins, Landsbygdsinstitutet i Pemar och Social- och hälsovårdsinstitutet i S:t Karins.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.