Frakttrafiken drabbas då Baltic Princess dockas


Dockas i Gdansk. Tidigt i morgon bitti åker Baltic Princess mot Gdansk i Polen där hon läggs på dock för att få ny växellåda. Den sex veckor långa dockningen orsakar en betydande minskning av fraktkapaciteten på Åborutten. Foto: J-O Edberg
Tallink Siljas passagerarfartyg Baltic Princess som trafikerar rutten Åbo–Stockholm läggs på dock i sex veckor i Polen.
Tidigt på onsdag morgon startar fartyget resan från Åbo till Gdansk där hon dockas på varvet Remontowa.
Under dockningen byts fartygets växellåda ut. Växellådan har orsakat driftsproblem i flera repriser med bland annat förseningar som följd.
Bytet av växellåda är en dyr och omfattande reparation som kräver att fartygets nedersta däck rivs upp. Det här gör att dockningen är längre än vanligt.
Baltic Princess återvänder till Åbo den 22 februari då hon sätts i trafik igen.
Galaxy som anlöper Åbo om morgnarna tar Baltic Princess plats på kvällsavgångarna. Något ersättande fartyg sätts inte in på rutten.
– Det inte lönar sig att sätta inte att sätta in ett annat fartyg i den situation vi befinner oss i. I princip är det möjligt men bestämmelserna är sådana att vi i så fall måste betala farledsavgifter för hela året, säger Nina Honkaranta, Tallink Siljas regiondirektör i Åbo.
Med bara ett fartyg i trafik tappar rederiet både passagerare och fraktkunder.
– Det kan inte hjälpas eftersom dockningen är nödvändig. Det som underlättar situationen något är att säsongen efter jul och nyår är ganska lugn. Men att fartyget råkar vara ur trafik under en del av sportlovet är förstås inte så bra, säger Honkaranta.
Värst drabbas ändå frakttrafiken. Många speditionsföretag har kontaktat rederiet.
– Dockningen påverkar helt klart frakttrafiken. Speditionsföretagen är oroade över hur de ska ordna frakterna när kapaciteten minskar, säger Honkaranta.

Vid Siljaterminalen. Nina Honkaranta, Tallink Siljas regiondirektör i Åbo. Foto: J-O Edberg
Samtidigt som Baltic Princess växellåda byts fräschas fartygets inredning upp. Mattor och gardiner i en del hytter byts och golv i allmänna utrymmen förnyas.
Barnen får mera aktiviteter ombord och ett större lekrum. Samtidigt förstoras en av shoppingbutikerna ombord.
Också fartygets café förnyas liksom buffén som får ett mångsidigare utbud.
– Eftersom fartyget måste vara på dock så lång tid beslöt vi att också göra andra saker ombord samtidigt, säger Honkaranta.
Att fartyget dockas i Polen beror på att det inte fanns plats vid något av varven i Finland.
En del av underleverantörerna kommer ändå från Finland.
– Med ombord på resan till Polen är 150 anställda från finländska underleverantörer, säger Honkaranta, som själv reser med fartyget till Gdansk för att bekanta sig med arbetet.
Hon hoppas att Baltic Princess ska locka många nyfikna resenärer när fartyget sätts i trafik uppfräschad och med ny växellåda.
Tallink Silja hade i fjol rekordmånga resenärer på sina rutter.
Också på rutten Åbo–Stockholm ökade mängden passagerare. Bland passagerarna från utlandet ökade resenärerna från Kina, Japan och Sydkorea.
Hos finländarna var skärgårdskryssningarna mellan Åbo och Mariehamn populärast.
– Där hade vi den största ökningen. Vi kommer att lyfta fram skärgården ännu mera i fortsättningen och göra utbudet av aktiviteter mångsidigare. Dessutom har kryssningarna fått en egen kryssningsvärd som reser med fartygen i båda riktningarna, säger Honkaranta.
Utrikeshandeln påverkas
Håkan Fagerström, chef för Silja Cargo, säger att rederiets fraktkapacitet minskar med en tredjedel i trafiken mellan Finland och Sverige till följd av att Baltic Princess läggs på dock.
– Situationen är besvärlig för fraktbolagen. Dessutom råkar Viking Line ha ett fartyg mindre i trafik ungefär samtidigt till följd av dockningar. Det har betydande effekter för frakttrafiken mellan Finland och Sverige, det påverkar helt klart landets utrikeshandel, säger Fagerström.
Han säger att det är svårt att hitta ledig fraktkapacitet.
– Många serviceföretag är oroade över hur de ska få reservdelar. Företag är också oroade över leveranserna av komponenter som behövs i produktionen till exempel kemikalier. I värsta fall kan det leda till att fabriker måste stängas, säger Fagerström.
Dyra farledsavgifter och en föråldrad lagstiftning sätter enligt Fagerström käppar i hjulen för utrikeshandeln i sådana här situationer.
Problemet för Tallink Siljas del är att man inte kan ersätta Baltic Princess med ett lämpligt fartyg för Åborutten utan enorma extra kostnader.
– Systerfartyget Baltic Queen som har samma fraktkapacitet skulle passa utmärkt. Men då måste vi betala farledsavgift för hela året och det kostar oss flera hundratusen euro, säger Fagerström.
Orsaken är att Baltic Queen trafikerar mellan Stockholm och Tallinn och inte anlöper någon hamn i Finland.
– Hade fartyget anlöpt en finländsk hamn och flyttats till Åborutten hade situationen varit annorlunda. Då hade avgifterna inte varit så höga, säger han.
– Här måste lagstiftningen anpassas till nuläget. Vi jobbar på det här tillsammans med Finlands rederiförening och försöker påverka beslutsfattarna, säger Fagerström.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.