Aktiveringsmodellen sätter press på arbetslösa

Från och med i år måste arbetslösa arbetssökande bevisa att de är aktiva för att arbetslöshetsförmånen inte ska sänkas. Om den arbetssökande bedöms ha varit inaktiv sjunker förmånen med 4,65 procent.
För att räknas som aktivt sökande ska den arbetslöshetssökande under en period på 65 utbetalningsdagar (cirka 3 månader) ha gjort något av följande: utfört 18 timmar lönearbete, tjänat in 241,04 euro genom företagsverksamhet eller deltagit i sysselsättningsfrämjande service i fem dagar. Sysselsättningsfrämjande service kan betyda bland annat skolning, arbetsprövning eller frivilliga studier.
Men den nya lagen har bemötts med hård kritik. Ett medborgarinitiativ för att omkullkasta aktiveringsmodellen samlade på bara några dagar in 50 000 namn, den gräns som krävs för att initiativet ska behandlas i riksdagen.
Motståndarna anser att modellen bestraffar de arbetslösa oskäligt, eftersom de själva inte kan bestämma om arbetsgivarna anställer dem eller inte. En arbetslös kan inte heller bestämma om det finns sysselsättningsfrämjande service på den egna orten. En arbetslös i glesbygden kan vara tvungen att ta sig en lång sträcka för att delta i servicen.
Den sysselsättningsfrämjande servicen koordineras av de regionala TE-byråerna. Byråerna ordnar bland annat kurser och koordinerar lönestöd åt företag som anställer en långtidsarbetslös. Kjell Henrichson, direktör på TE-byrån i Egentliga Finland, vill tro att den nya lagen inte vållar stora problem inom det egna landskapet.
– Arbetslösheten i landskapet har sjunkit mycket det senaste året, och vår situation är snarast den att vi har svårt att fylla alla arbets-, lönestöds- och åtgärdsplatser. Inom de närmaste åren kommer det skapas fler nya arbetsplatser än det finns arbetslösa i regionen, så även om alla får jobb så täcker det inte arbetskraftsefterfrågan, berättar Henrichson.

ÅU-Foto
Kritikerna påpekar att de arbetslösa inte själva kan bestämma om TE-byrån har service på den egna orten. Kan ni erbjuda serviceplatser åt dem som bor i glesbygden, till exempel i skärgården?
– Serviceutbudet i glesbygden är förstås en utmaning. Men de flesta av våra kunder bor i Salo, Åbo eller Nystadsregionen, där vi har kontor. Den arbetslösa ska också ta emot heltidsjobb inom tre timmars avstånd och deltidsjobb inom två timmar, vilket täcker en stor del av skärgården. Vi har personlig betjäning i både Pargas och Kimitoön, och dessutom kan vi sköta kontakterna med kunden via telefon och videotjänster. Just Kimitoön är ett lite svårare område, men vi jobbar med kommunen och försöker gemensamt trygga ett tillräckligt utbud.
Räcker resurserna till för att erbjuda tillräckligt mycket service?
– Skulle det här ha varit för två år sen hade jag gett ett annat svar, men eftersom arbetslöshetssituationen har utvecklats positivt så har åtminstone vårt landskap tillräckliga medel.
En eventuell fallgrop i Henrichsons mening är att TE-byrån ännu inte vet exakt vilka av deras åtgärder som ger en arbetslöshet rätt till fullt stöd. Den tolkningen görs nämligen av FPA. Byrån har ett flertal egna projekt av olika typer, som främjar möjligheten att få jobb. Det är oklart om alla omfattas av definitionen på aktivitet.
– Vår tanke är alltid att de projekt, kurser och annan service vi erbjuder ska leda vidare till ett jobb. Om en arbetslös väljer service utifrån vilka tjänster som ger högre stöd så har vi misslyckats med vår uppgift. På den punkten upplever jag att debatten har snedvridits en aning – ingen ska gå på sysselsättningsåtgärd för själva åtgärdens skull.
Juristen Antti Ristimäki på FPA tror ändå att problemet med tolkningen av vad som berättigar till stöd är övergående.
– Efter den första perioden på 65 dagar klarnar det vilken sorts service som berättigar till stöd, i och med att de arbetslösa redovisar för sin aktivitet efter perioden. Därefter har vi klarare ramar.

ÅU-Foto
Fakta: Aktiveringsmodellen för arbetslösa
- Trädde i kraft 1 januari 2018
- Innebär att arbetslöshetsförmånen sjunker med 4,65 procent om den arbetssökande bedöms ha varit inaktiv
- För att bedömas som aktiv ska sökanden under en period på 65 arbetsdagar antingen ha utfört 18 timmar lönearbete, tjänat in 241,04 euro genom företagsverksamhet eller deltagit i sysselsättningsfrämjande service i fem dagar
- Förmånen sjunker bara en gång – om personen fortsätter vara inaktiv hålls förmånen på den lägre nivån
- Undantag gäller för dem som får förmån på grund av arbetsoförmåga eller funktionsnedsättning, under den tid en sjukpensionsansökan behandlas eller under kortvarig permittering
- Lagen har fått kritik eftersom den arbetslösa inte har någon makt över vem arbetsgivarna anställer eller var TE-byråerna ordnar service
- Ett medborgarinitiativ för att återkalla lagen har samlat över 107 000 underskrifter, vilket betyder att det ska behandlas av riksdagen
Källor: FPA, Statsrådet
Läs också: Arbetslösa på Kimitoön har redan reagerat på de nya kraven
Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.