Förflytta dig till innehållet

I "Skärgård" har cirka 1.000 skribenter medverkat alldeles gratis

Vad väntar? Bland annat svårigheten att spå framtiden berörs i det nya numret. Foto: Pia Prost


År 2017 och 2018 får Pargas ungefär 5,9 miljoner euro och Kimitoön 2,6 miljoner euro i statligt skärgårdstillägg, skriver riksdagsman Stefan Wallin (SFP) i det nya numret av tidskriften ”Skärgård” (4/2017).
Det är ett nummer med många tillbakablickar på vad som har hänt under ”Skärgårds” 40 år som har firats 2017.
Skärgårdslagen kom 1981, och hör liksom skärgårdstilläggen till det positiva, liksom Lövöbron 2011 i Kimitoöns kommun och förstås turismens sysselsättande verkan.
Annars är det mera bekymmersamt. Och hur det blir framöver är svårtippat. Redaktör Nina Söderlund skriver – apropå svaren i en framtidsenkät gjord vid 2000-talets början – att det är ofattbart svårt att förutspå framtiden.
– De flesta trodde exempelvis inte på några som helst kommunsammanslagningar i Åboland. Hade man då vetat att vi kommer att få vårdreformen på nacken, ja då hade säkert de flesta kommunsammanslagningar blivit ogjorda. Också i skärgården. En kristallkula hade behövts, skriver hon.
Under de 40 åren har ett par tusen artiklar författats av cirka 1 000 frivilliga oavlönade, ofta mycket upptagna människor. Hösten 2014 fick tidskriften ett kvalitetspris av kulturminister Pia Viitanen. I motiveringen sades bland annat att Skärgård kombinerar historia och nutid i sin beskrivning av livet i kustområdena, och visar oerhört engagemang i temanumren.
Tidigare redaktören Håkan Eklund skriver att till exempel temanumret där Pia Prost hade intervjuat fast boende på de mindre öarna i Åbolands skärgård sålde slut direkt.
I det nya numret beskriver Prost – tillsammans med John Wrede och Micaela Jansson – höstens årsmöte i Skottland för ESIN, föreningen för de europeiska öarnas röst i EU. Här enades man bland annat om att försöka få ett gemensamt varumärke för produkter tillverkade på små öar i Europa.
Tidskriften ges ut av Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi.

Ståtlig syn. Från Aberdeen gick färjan ut till Orkney vid ESIN-mötet. Foto: Pia Prost

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter