Minusbudget oroar, men accepteras av Pargas fullmäktige


Fullmäktiges ordförande Tarja Rinne (SFP) ledde Pargas fullmäktiges budgetmöte i går. Budgeten godkändes utan ändringar. Foto: Kim Lund
Pargas stadsfullmäktige har godkänt budgeten för 2018. Det är en försiktig budget som inte innehåller några direkta nedskärningar eller besparingar som drabbar kommuninvånarna.
Det mest iögonfallande är att resultatet visar ett underskott på 1,2 miljoner euro, vilket inte har skett de senaste åren. I sin presentation av budgeten sade stadsdirektör Patrik Nygrén att det inte är bra med en minusbudget, men att det under rådande omständigheter är helt acceptabelt.
På sin egen fråga om budgeten är realistisk, svarar han ja.
– För oss som har jobbat med den är budgeten realistisk och jag tror att det ska gå att driva verksamheten med de anslag som vi har.
Minusbudgeten ledde också till en del rynkade pannor bland de förtroendevalda. SFP:s gruppordförande Regina Koskinen hoppas att det är tillfälligt fenomen, men att budgeten trots det är acceptabel och realistisk. Också stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg (SFP) har överseende med den negativa budgeten.
– Det finns ingen orsak till panik att ha en minusbudget en gång, men om det blir en trend är vi illa ute.
SDP:s Widar Nyberg säger att det aldrig är trevligt med en minusbudget. Trots det föreslog SDP-gruppen att anslaget för löneförhöjningar höjs från 0,5 procent till 1,5 procent vilket enligt partiet skulle följa den allmänna nivån för löneförhöjningar i landet nästa år.
Förslaget skulle ha inneburit en tilläggskostnad på cirka 500 000 euro.
Förslaget röstades omkull med rösterna 27–7.
Inte heller SDP:s förslag att inrätta en ny psykiatrisk sjukskötartjänst och en socialhandledartjänst för 80 000 euro fick tillräckligt understöd för att godkännas. Också den omröstningen slutade 27–7.
Vänsterförbundets Lotta Laaksonen föreslog att det anställs en till uppsökande socialarbetare, men förslaget röstades omkull med rösterna 26–8.
På investeringssidan fick satsningarna på skolsektorn och utvecklandet av Pargas centrum beröm över partigränserna.
De grönas Helena Särkijärvi hoppas att investeringarna på Malmenområdet har en positiv effekt på stadens attraktionskraft och att stadsbilden poleras.
– Investeringarna på Sunnanbergs skola, skolcentret i Pargas och Iniö skola är viktiga för våra barn och ungdomar och för allas vår framtid.
Koskinen glädjer sig också över att det nu investeras i skolorna och att det finns pengar för en ny planläggningsarkitekt och en ny näringslivsutvecklare.
– Det är positivt och visar att vi fokuserar på utveckling och blickar framåt. Nytänk och kreativitet ska vara ledorden då vi jobbar vidare.
Samlingspartiets Markku Orell skulle helst ha sett att pengarna för Sunnanbergs skola skulle ha strukits ur investeringsbudgeten. Och trots att ändringen av detaljplanen för Kyrksundsstranden inte var uppe på gårdagens agenda kunde han inte låta bli att ge planerna på ett nytt bostadsområde en känga.
Han säger att det är en flopp att bygga ut Kyrksundsstranden med 125 små barackliknande lägenheter. Han fick medhåll av partikamraten Petri Abrahamsson.
– Vi riskerar att förstöra ett attraktivt område. Lägenheterna fylls med ungdomar, deras kompisar och bilar. FPA och socialen betalar hyran och Pargas blir med Svarte-Petter på hand.
Bygg- och miljönämnden tar ställning till planerna på Kyrksundsstranden på onsdag.
PLOCK UR INVESTERINGSBUDGETEN
Houtskär: 90 000 för förändringar i områdeskontoret.
Iniö: 375 000 för renovering och nya inventarier till skolan, daghemmet och biblioteket.
Nagu: 200 000 för ny strandmur vid förbindelsebåtsbryggan.
Korpo: 70 000 för ombyggnad av råvattenpump samt sanering av reningsverket.
Pargas: 600 000 för ombyggnad och renovering av Sunnanbergs skola.
Skolcentret 770 000 för bland annat ny slöjdsal, musiksal fysik- och kemiklass samt inventarier.
600 000 för ny gata och infart till Vapparvägens affärskvarter.
Investeringsbudgetens slutsumma är drygt 7 miljoner euro.
Pargasmotion mot sexuella trakasserier
33 av 35 av fullmäktigeledamöter har undertecknat en motion mot sexuella trakasserier inom Pargas stad. Motionen lämnades in av SFP:s Olof Elenius.
I motionen sägs att det krävs ett klart ställningstagande mot trakasserier och att man inom Pargas stad förvissar sig om att det inte förekommer några sexuella trakasserier och det råder nolltolerans mot sådana.
I SDP:s fullmäktigegrupp föreslår i sin motion att staden tillsätter en arbetsgrupp som jobbar för att S:t Karins västra omfartsväg realiseras i samband med att Rävsundsbron förnyas.
Vad är det dravel och nedvärderande skitsnack som man låter samlingspartiets ledamöter uttala i fmge utan reaktioner? Tycker de andra partierna att Orells uttalande är ok i fmge salen? Hurudana beslutsfattare finns det i Saml egentligen?