Förflytta dig till innehållet

Framtidsfabriken är redo att presentera sig

En del av gänget. Här en del av gänget som medverkar i ”förutställningarna”. Foto: Mikael Heinrichs


Pargas stads tvärkonstnärliga ungdomsprojekt Framtidsfabriken närmar sig sin höjdpunkt – det blir fem ”förutställningar” i PIUG från den 13 december.
Det mångspråkiga projektet undersöker tankar om och känslor inför framtiden, speciellt hos barn och unga. Dessa utgör grunden för en levande utställning/föreställning (som alltså kallas ”förutställning”) tillsammans med de unga deltagarna.
Det är Pargas stads kulturenhet som fungerar som huvudarrangör och man samarbetar med aktörer inom den grundläggande konstutbildningen: Musikinstitutet Arkipelag (sång, dans), Åbolands teaterskola (teater), Konstskolan Pictura för barn och ungdomar (bildkonst) samt Sydkustens ordkonstskola (ordkonst). Miro Jerohin, Mecki Ruokolahti och Riddo Ridberg fungerar som projektledare och Putte Ruokolahti som projektassistent.
”Förutställningspremiär” blir det på luciakvällen med start klockan 19.30 i PIUG, sammanlagt har publiken fem chanser att se spektaklet fram till den 17 december klockan 18. Det hela utspelar sig både i aulan och i kultursalen.
– Grejen är alltså den att själva förutställningen är en interaktiv performans där också publiken kan bidra, men man måste inte göra det, berättar Miro Jerohin.
En stor del av projektet har gått ut på ett slags uppsökande verksamhet, där man bland annat besökt lågstadier och dagisar runtom i staden. Själva projektet är riktat till barn från årskurs fem uppåt.
– Vi har ungefär 15 unga med i projektet och har bland annat frågat yngre barn vad de tycker och tänker om framtiden. Till exempel på frågan ”när framtiden är” fick vi rätt varierande svar beroende på i vilken ålder barnen var, konstaterar Riddo Ridberg.
– För en treåring är framtiden högst en dag framåt, men i högstadiet talar vi om tusentals och miljontals år, säger Paola Fraboni som håller i ordkonstbiten i fabriken.
En av målsättningarna med Framtidsfabriken har varit att få de olika konstformerna inom den grundläggande konstundervisningen att samarbeta mera, helt enkelt genom att bilda ett tätare nätverk och utbyte av tankar och idéer.
Nå, förklara för mig vad det här med Framtidsfabriken egentligen går ut på?
– Framtid är allt vi gör här, summerar fabriksdeltagaren Odwar Bäcklund det hela.
Det gäller väl att ta reda på då, antar jag?
Mera information om framtidsfabriken finns på www.futurefactory2017.fi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter