90 procent hemlagat till äldre i Västanfjärd – kvalitativ mat till äldre viktigt

Doften av purésoppa slår emot en i äldreboendet Silverbackens kök i Västanfjärd den här dagen.
Faktumet att här doftar hemlagad mat, i kombination med den sociala situation som en måltid innebär, är här av största vikt.
I köket jobbar Alf Holmqvist för det mesta ensam, men vissa dagar får han hjälp. Han uppskattar att 90 procent av maten här tillreds från grunden.

Tor Bärling kommer gärna till Silverbacken för att äta den hemlagade maten.
– Doften, att kocken är den som serverar maten, och att man kan tacka honom för maten är en stor grej för klienterna, säger Silverbackens förman Heli Asplund, som anser att man här har den bästa maten.
För många av de äldre är maten och mötet med kocken höjdpunkten på dagen.
Mat också till andra
Från det här köket serveras inte bara Silverbackens egna klienter, utan också boendet Silverringen intill och de äldre i byn som anlitar matservicen får sin mat härifrån.

Silverbacken har 17 platser och en personal på cirka 12 personer.
Matservicen anlitas just nu av åtta personer, medan sex äldre som bor i Silverringen (ägs av en stiftelse) brukar äta här.

Vill ha kvar sin hemlagade mat
Inte heller här har kommunens principbeslut om att skära ned köksdimensionen med 15 procent fått ett gott mottagande. Det här skulle innebära att timmarna i de kommunala köken minskas och istället tar man in 50 procent hel- och halvfabrikat.
Debatt har förts om vilka effekter det här har på skollunchen, men en skillnad är att för de äldre på boenden påverkar det eventuella sparbeslutet alla mål mat, sju dagar i veckan.
– Det här känns inte bra, säger Asplund, även om hon vet att all färdig mat inte nödvändigtvis är dålig.

– Det här tar nog bort av kockarnas glädje. Det är ju inte samma sak att tömma en påse i grytan – det är inte matlagning, säger Holmqvist.
Han har jobbat här i Kimitoöns kök i cirka 38 år, och har i färskt minne hur man förr själv halstrade strömming i bastun och gjorde alla safter, sylter och inläggningar själv.
Tiderna har förändrats. Holmqvist tröstar sig dock med att han i alla fall kan sätta sin egen prägel på de färdiga rätterna med kryddor, grädde och smör.
Tiden kunde sättas på städning och utkörning av mat
Med de timmar som skulle sparas i och med de färdiga rätterna kunde Holmqvist köra ut mat till dem som bor hemma, vilket annan personal i normala fall gör, samt städa.
Fast även om han tillreder en frestelse från grunden är inte heller det väldigt tidsdrygt, i och med att potatisen kommer färdigt skalad.
Favoriträtterna i Silverbacken är till exempel Holmqvists potatisgröt och rotmos.
Gäster från Silverbacken
Från Silverringen är bland annat Göran Lindberg och Tor Bärling på plats för dagens lunch.

Lindberg uppskattar den hemlagade mat som serveras här, och att i dessa ensamma coronatider få komma ut för att träffa folk. Han har en klar åsikt om sparplanerna:
– Det är dåligt! Det vore bra med lite mänsklighet i politiken, istället för att man bara tänker på pengar. Mat som transporteras omkring är inte längre mat, säger han.
Tor Bärling säger att han äter maten här med glädje, och uttalar sin uppskattning för kocken.

Äldre behöver mat av god kvalitet
Heli Asplund poängterar vikten av att maten till äldre är av god kvalitet.
– De äldre som ätit dåligt hemma blir piggare av att få regelbundna måltider. Det är viktigt att maten är smaklig, annars har de äldre inte matlust, säger hon.

I samma utsträckning som skolköken har Silverbackens kök inte ännu prövat på de färdiglagade rätterna, men till exempel fiskbiffar och olika lådrätter har man testat.
Låda till middag blir det ofta om det varit en lättare lunch, som till exempel soppa.

Fem e-ämnen i lådan
Alf Holmqvist tar fram en påse med kött- och potatismoslåda som helfabrikat och det kan konstateras att fem e-ämnen finns listade i innehållsförteckningen, alla är olika typer av stabiliseringsmedel.
Holmqvist tillägger dock att även i de rätter som tillreds här finns e-ämnen, till exempel i kryddor. Att helt undvika dem anser han att är svårt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.