90 kilometer skidåkning på natten – en oförglömlig upplevelse


Markku Lahtinen och Mikaela Funck fullföljde Nattvasan på 90 kilometer.
Att skida Vasaloppets 90 kilometer låter otroligt tufft. Att göra det under nattens mörka timmar låter ännu tuffare.
Men Åbobon Mikaela Funck gjorde just det, skidade Nattvasan under natten till lördagen. När ÅU når henne några timmar efter målgången är hon trött.
– Jag har aldrig varit så här slut i hela mitt liv. Jag har sprungit några maratonlopp, men aldrig varit så här trött, säger Funck som ursprungligen är hemma från Kimitoön.
En av orsakerna är det tunga föret. Under den gångna veckan har flera olika varianter av Vasaloppet ägt rum, så tusentals har redan skidat i spåren och gjort snön sträv i de många minusgraderna.
-Det löpte otroligt dåligt. Vi fick diagonala i nedförsbackarna också, så du kan gissa hur tunga uppförsbackarna blev.
Vid Evertsberg fanns det möjlighet att valla om skidorna.
-Men vallarna sade att det inte kommer att lyckas. I fem kilometer hade vi bättre löpe, men sedan blev det tungt igen, säger Funck.
I Nattvasan skidar man parvis, för att hålla reda på varandra. Om ena åkaren avbryter måste paret också göra det, och båda två måste överskrida mållinjen inom 20 sekunder.

På sina ställen fanns det stämningsskapande marschaller längs med spåren.
Funck åkte i Team Enklinge tillsammans med Markku Lahtinen. Och trots att det var tungt rekommenderar hon verkligen Nattvasan för alla som vill uppleva en annan form av Vasaloppet.
– Det var en otrolig stämning i mörkret när ett pärlband av pannlampor lyste upp åsar och myrar. Det var nästan fullmåne också, och arrangörerna hade placerat ut stormlyktor och marschaller på vissa ställen.
-Och folk hade samlats längs med spåren för att grilla, sjunga och heja, också mitt i natten. Det var häftigt. Emellanåt såg det ut som ett norrsken mitt i skogen där folk satt.
Vad hinner man tänka under de mörka 90 kilometrarna?
– Jag funderade om jag har en 50-årskris eller om jag helt enkelt är på väg att bli tokig. Nä, det var nog en otrolig upplevelse. Men när man riktigt funderade efter, att nu är klockan 3 på natten och jag är i ett smällkallt Dalarna, på väg från Sälen till Mora på skidor, då lät det inte så klokt.
Det var inte långt innan start som arrangörerna beslöt att Nattvasan kunde ordnas som planerat. Kölden kunde ha äventyrat många deltagares säkerhet, till slut landade kvicksilvret kring minus 10 grader, för att sjunka lite till under natten.
Av 1500 anmälda lag var det drygt 900 som kom till start, av dem kom under 700 i mål.
-En del lag avbröt antingen på grund av kölden eller av det dåliga föret, de hann helt enkelt inte i tid till Evertsberg, säger Funck
Team Enklinge förberedde sig på minusgraderna genom att klä sig extra varmt och dessutom ha extra kläder i ryggsäcken. Där fanns också energigelar och -stänger nerpackade tillsammans med sportdryck, choklad och salta nötter.
– Vi hade också en första hjälp-väska och värmepåsar för fötter och händer, men dem behövde vi inte använda, säger Funck som innan loppet tejpade kinderna med sporttejp för att hålla kylan borta.
Två gånger måste hon byta batterier i pannlampan.

Nattvasan skidas parvis, båda åkarna måste komm i mål inom 20 sekunder. Här korsar Markku Lahtinen och Mikaela Funck mållinjen.
Innan loppet hade Funck skidat cirka 300 kilometer den här vintern, utöver det brukar hon löpa, simma och gå på gym.
-Jag brukar ta sådana här långlopp på talang, men nu blev det nog enbart på finsk sisu.
Så gott som direkt efter loppet startade resan söderut, på söndagmorgon ska Funck bänka sig i soffan hemma i Åbo för att se Vasaloppet.
-Jag måste ju se var jag riktigt skidat.
Team Enklinge skidade i mål på tiden 11:46:04. Vinnarna Christofer Eriksson och Oskar Brandt i lag Försvarsmakten kom i mål på 4:28:16.
Här kan du läsa Södra dalarnes tidnings artikel om loppet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.