90 frågor till ny svensk Varha-frågetjänst sedan mars – så här jobbar ett team med svenskan inom välfärdsområdet

Det pågår mycket arbete i kulisserna för att hålla svenskan synlig inom välfärdsområdet i Egentliga Finland. Varhas team för tvåspråkig service ska främja ett tillåtande språkklimat.
Dit hör direktören för tvåspråkig service Karin Simola, planeraren Nina Taxell-Ahlbäck, specialsakkunniga Annika Lönnroth, koordinatorn Bettina Aaltonen och koordinatorn för svenska tjänster inom ÅUCS sjukhustjänster Wiveka Kauppila.
Teamet utvecklar och främjar tvåspråkigheten och koordinerar samt ger råd i ärenden som rör tvåspråkighet.
Just nu samordnas planeringen av samarbetsavtalet om tjänster på svenska mellan de sju tvåspråkiga välfärdsområdena samt HUS och Helsingfors stad. På så vis ska man garantera att de svenskspråkigas språkliga rättigheter tryggas inom social- och hälsovården.
Avtalet gäller åtminstone tjänster för personer med funktionshinder, krävande tjänster inom missbruksvården, dygnetruntvård inom barnpsykiatrin och vissa tjänster inom barnskyddet.
Avtalet ska godkännas av alla parters högsta beslutande organ och nationalspråksnämnden i varje välfärdsområde följer upp hur avtalet genomförs.
LÄS OCKSÅ
Alla tvåspråkiga områden upprättar språkprogram
Arbetet med det språkprogram som kommer att omfatta hela Varha pågår också.
Det är ett styrdokument som ska hjälpa ledningen och personalen att betjäna bättre på båda språken och öka förståelsen för nationalspråken.
– Man kan fråga sig varför det behövs ett språkprogram då vi har lagen om två nationalspråk och vi redan är ett tvåspråkigt välfärdsområde. Men i praktiken fungerar det inte. Därför byggs språkprogrammet upp. Jag skulle hävda att språklagen är en av de lagar som man bryter mot oftast. Därför går alla tvåspråkiga välfärdsområden in för att upprätta ett program, säger Wiveka Kauppila.
Kauppila har arbetat med svenskan och tvåspråkighet på ÅUCS i över 20 år. Där har man ett språkprogram och Kauppila säger att det tar lång tid att skapa förståelse för svenskan och en positiv attityd till språket.
– Det är viktigt att få det att kännas normalt med båda språken och att det är synligt i vardagen, utan att andra språk förbises. Det blir utmanande att få det att genomsyra hela Varha, från högsta ledning till gräsrotsnivå och speciellt vidare till kunden. Med hjälp av språkprogrammet ska man kunna utarbeta åtgärdsprogram, säger Kauppila.
Till språkprogrammet ska det också höra språkambassadörer och kontaktpersoner för att stärka svenskan i hela organisationen, en funktion som också den redan finns inom ÅUCS sjukhustjänster.
Närmare sex procent har svenska som modersmål i Egentliga Finland. Inom Varha har 3,7 procent av 23 000 anställda svenska som modersmål.
– Vi har ett glapp att fylla med personer som kan svenska trots att de inte uppgett det som modersmål. Det är viktigt att satsa på språkutbildning för personal, att det finns intresse för att inte bara kunna svenska men att använda det i sitt arbete. Det är viktigt för oss är att främja ett tillåtande språkklimat, säger Karin Simola.
Frågor ställs
Tvåspråkighetsteamet ansvarar också för tjänsten ”Fråga Annika”.
– Det fanns en efterfrågan på service då det finns verksamhet inom Varha där kunskaperna i svenska inte är stora, men där man ändå förstås vill hjälpa sina kunder. Det har kommit ungefär 90 frågor sedan april fram till slutet av september. Då hade vi också en sex veckor lång paus under sommaren, säger Simola.
De flesta som kontaktat tjänsten är välfärdsområdets kunder men även personalen ställer frågor, bland annat gällande svenska namn på titlar och översättningar.
Dessutom kommer det frågor från andra områden, som Åland, Österbotten och Sverige.
Det är Annika Lönnroth som svarar på frågorna. Dessutom svarar också Wiveka Kauppila på frågor som gäller ÅUCS.
Varha är ett totalt fiasko. Mycket sämre service för den vanliga befolkningen men höga löner för cheferna. Usch, man mår illa när man läser dessa artiklar! Å det påstådda arbetet för svenskan, det är bara ett spel för kulisserna, ute i verkligheten minskar svenskan rejält och snabbt.