Förflytta dig till innehållet

80 kilo tunga S:t Bernhardshunden Fifi fick bäras med bår från övervåningen – annorlunda räddningsuppdrag för Åbo djurskyddsförening

Anna Ahola
S:t Bernhardshund tveksam till räddning
Sedan Fifi hade bekantat sig med djurräddarna togs tygbåren fram.

På fredagen fick Åbo djurskyddsförening ett uppdrag av det ovanligare slaget. En familj meddelade att deras S:t Bernhardshund Fifi hade fastnat på övre våningen efter att familjen hade flyttat till ett nytt hus.

Efter flytten – som skedde i torsdags – undersökte Fifi ivrigt det nya huset, och efter ett tag kollade hon också in övervåningen. När hon skulle återvända ner till markplan igen för att umgås med familjen insåg hon att trapporna kändes mycket brantare när man såg dem uppifrån.

Det innebar att Fifi vägrade komma ner.

Eftersom S:t Bernhardshunden är avlad för att klara sig i Alperna som räddningshund är den inte särskilt liten – Fifi väger 80 kilo – så det var inte bara för familjen att bära ner den livrädda hunden igen. Efter att Fifi hade tillbringat natten på övervåningen kontaktades därför Åbo djurskyddsförening som skickade ut djurräddningsbilen för att hjälpa.

– En hund i panik väger dubbelt så mycket, och ägarna fick helt enkelt inte ner hunden. Vårt djurräddningsteam är specialutbildade för att handskas med djur i nödsituationer och har dessutom en utryckningsbil som är utrustad med allt mellan himmel och jord. Där finns bland annat en tygbår som funkade bra i det här fallet, säger djurskyddsföreningens verksamhetsledare Britt-Marie Juup.

S:t Bernhardshund bärs ner för trappanAnna Ahola
Med huvudet i riktning bakåt bars Fifi ner för trappan i tygbåren. Detta för att inte stressa henne mer än nödvändigt.

Tre djurräddare kom till platsen och kunde, efter att Fifi hade fått bekanta sig med dem, slutligen bäras ner för trappan. Fel väg, förstås, så att synen av den branta trappan inte skulle stressa hunden mer än nödvändigt.

– Det här var nog ett av de mer speciella fallen vi har haft. Men våra två djurräddningsteam får dagligen uppdrag och specialteamet med räddningsbilen rycker ut runt en gång i veckan, säger Juup.

Sedan 2021, när projektet med djurens alarmcentral påbörjades, har Åbo djurskyddsförening dejourering dygnet runt. Dem kan man kontakta både när det gäller husdjur och vilda djur.

S:t Bernhardshund som tittar misstänksamt på en tygbår.Anna Ahola
Äntligen nere. Fifi ser fortfarande lite tveksam ut till både båren och trappan, men hon kom åtminstone lyckligt ner för att kunna utföra sina morgonbestyr.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter