80-årig änka kan tvingas ut ur sitt hem – huset anses vara för farligt att bo kvar i

Ett gammalt hus i centrala Pargas, byggt år 1940, blir sannolikt snart tomt. I dag bor 80-åriga Marja-Terttu Ravea-Törnroth i huset, men det anses inte längre tryggt för henne att bo kvar.
Byggnadsinspektionen har försatt huset i användningsförbud, men för att beslutet ska bli bindande måste det tas upp i bygg- och miljönämnden.
Enligt ledande byggnadsinspektör Sanna Simonen kommer det antagligen att ske redan nästa onsdag.
Allvarliga skador på bärande konstruktioner
Bakom förbudet ligger de skador på husets bärande konstruktioner som uppdagades i samband med en extra brandsyn som Ravea-Törnroth lät genomföra för en dryg vecka sedan. Den gjordes på grund av det ras som skett i källarvåningen i november i fjol.
Planen var att få igång eldstaden i huset, men där blev det stopp. Skorstenen visade sig vara av och kakelugnen sprucken. Man hittade spår av att någon redan tidigare gjort försök att lappa dessa med bland annat polyuretanskum.
Samtidigt har källarvåningen sjunkit ställvis med upp till 25 centimeter. Golv och tak buktar och vrider sig obehagligt.

Visste inte om tidigare skador
Ravea-Törnroth har bott i huset sedan 2011 tillsammans med sin make fram tills han gick bort i december i fjol. Några synliga spår av problemen hade man inte sett av innan slutet av fjolåret. Allt var täckt bakom träpaneler, gipsskivor och vitmålade ytor.

En del balkar står direkt mot marken och dessutom går både elkablar och vattenrör genom det drabbade området.
– Vi kände inte till de här problemen, eftersom allt var täckt under nyrenoverade väggar. Först i november uppdagades dörren till källarutrymmet och kaoset som fanns där. Det handlar inte om att vi avsiktligt skulle ha negligerat underhållet, påpekar Ravea-Törnroth som efterlyser de tidigare ägarnas ansvar.
Snabba ryck av byggnadstillsynen
Brandinspektören har i fall där man upptäcker skador i bärande konstruktioner en skyldighet att informera byggnadstillsynen – som också reagerade omedelbart.
Protokollet skickades till staden förra fredagen, i måndags utförde byggnadsinspektören husesyn på plats.
Resultatet av den blev att huset försätts i användningsförbud med hänvisning till säkerheten. Enligt markanvändnings- och bygglagens §166 är det ett av medlen som byggnadstillsynen kan ta till. Det är nämligen på ägarens ansvar att övervaka i vilket skick en fastighets bärande konstruktioner är.
– Vi förutsätter att ägaren låter genomföra en konditionsgranskning av huset. Om man bestämmer sig för att låta reparera skadorna, är det väldigt osannolikt att man kan bo kvar under arbetets gång. Därför har jag rekommenderat att invånaren flyttar ut senast den 31 januari, konstaterar Simonen.
För eventuella reparationsåtgärder måste man anhålla om bygglov innan man kan påbörja arbetet.
Förstår beslutet, men tidsfristen bekymrar
Ravea-Törnroth förstår myndighetens beslut, men det hon inte godtar är tidsfristen för när hon måste vara ute ur huset.
– Ett gammalt hus från 1940 är snett och vint, så också det här huset. Byggnadsinspektören installerade sensorer som mäter hur mycket huset och det hette att de skulle avläsas den 15 februari. Min önskan är att kunna räta upp huset, stabilisera läget och kunna bo kvar så länge jag lever. Jag har till och med förhandlat med banken om ett lån för att finansiera det, säger hon.
– Men att vara ute härifrån inom en vecka tror jag inte på. Jag har inga inbesparingar att leva på och största delen av pensionen går till räkningar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.