80 000 euro för renoveringar på Pajbacka blev den enda ändringen under åtta timmars budgetbehandling

Budgetbehandlingen körde fast på coronatillägg åt vårdpersonalen – ett viktigt ärende som förtjänar en grundlig beredning, tyckte fullmäktige.
Sist och slutligen blev kontentan av det hela en ändring, nämligen de 80 000 euro som vigs för renoveringar av läktare och sociala utrymmen på centralidrottsplanen i Pajbacka. Den kom till på förslag av Petri Abrahamsson (Saml.) understödd av Jan Eriksson (SFP) och godkändes enhälligt. Anslaget är knutet till ett skilt styrelsebeslut om det konkreta användningsändamålet.
I övrigt godkändes budgeten i enlighet med stadsstyrelsens förslag. Justeringarna handlade om tekniska detaljer och några formuleringar samt hälsningar till nämnderna och tjänstemännen. De regelrätta ändringsförslagen var få innan man kom till investeringsbudgeten.Snårigt med viktig sak
Budgetbehandlingen framskred rätt smidigt fram tills det blev dags för social- och hälsovårdens driftsbudgetdel. I det skedet föreslog Vänsterförbundets Lotta Laaksonen ett coronatillägg för vårdpersonalen, men diskussionen urartade och ledde till en utdragen principiell diskussion.
Efter två omröstningar kunde församlingen i alla fall enhälligt enas om att det här är ett så stort ärende som förtjänar en grundlig beredning för att bli heltäckande och rättvis för alla parter.
Den interna kollektivtrafiken ska utredas
I och för sig blev det också omröstning om den interna kollektivtrafiken, där SFP:s Christer Friis ville öronmärka 30 000 euro ur kollektivtrafikens budget för att utveckla anropstaxi- och kollektivtrafik i de perifera delarna.
Fullmäktigeordförande Sandra Bergqvist kom med ett motförslag där man inte viger någon specifik summa till utvecklandet, utan i stället utreder den interna kollektivtrafiken grundligt under nästa år.
Den kommande sommaren ordnas den interna kollektivtrafiken med befintliga budgetmedel.
Bland de övriga textändringarna kom bland annat en skrivning om att staden i samråd med NTM-centralen ska jobba för att förbättra gång- och cykelbanorna längs Skärgårdens ringväg på Lotta Laaksonens förslag.
Balanserad budget
Stadsdirektör Patrik Nygrén konstaterade faktum i sin inledning: nästa års budget för Pargas del kännetecknas av ökade intäkter (både skatteintäkter och statsandelar) som gör det möjligt att tillsammans med ökad låntagning sy ihop en budget som är i balans.

– Vanligtvis ska årsbidraget täcka investeringarna och i en bra ekonomi fungerar det så. Men i och med att nettoinvesteringarna på grund av det kreativa lärcentret går på 13,2 miljoner måste vi finansiera investeringarna med upplåning.
Framtiden är oviss, eftersom staden ser mycket annorlunda ut den 1 januari 2023 jämfört med den 1 januari 2022 i och med att välfärdsområdena tar vid.

– Nästa år då vi gör budgeten kommer den att vara mycket annorlunda. Man har redan nu försökt skissa grovt på den, ekonomisidan har gjort en uppskattning för åren 2023–2024, men där finns ännu många saker man inte ännu vet.
Långt möte
Stadsstyrelsens ordförande Gunilla Granberg (SFP) erinrade sig den tre timmar korta budgetbehandlingen i styrelsen och hoppades på motsvarande tempo i fullmäktigesalen. Men av det blev intet. Investeringsdelen kom man till först efter sex och en halv timme. Mötet tog nästan åtta timmar totalt.
I styrelsen kom en enda euromässig ändring, ett investeringsanslag på 20 000 euro för övervakningskameror kom till den gången.
– Det som mest diskuterades i styrelsen var de 800 000 euro som viktes för Malmkullafastigheten där vi på Markku Orells förslag enhälligt kom överens om att styrelsen med ett skilt beslut bestämmer om hur de pengarna ska användas.
Studentskrivningar oroade
I egenskap av kultur- och idrottsnämndens ordförande oroade sig Jan Eriksson över kommentarer om att det nya kreativa lärcentret inte skulle kunna inhysa studentskrivningar i framtiden och att idrotten, kulturen och ungdomsverksamheten eventuellt också framledes skulle tvingas ut ur PIUG i långa perioder.

– Det nya lärcentret är planerat enligt gällande standarder och det ska enligt elevprognoserna vara möjligt att sköta studentskrivningarna i skolcentret, sade stadsdirektör Patrik Nygrén.
Markku Orell (Saml.) konstaterade att det är oroväckande att en rektor för ett sådant bud vidare och ville ha en utredning om påståendets sanningshalt.
Fullmäktiges ordförande Sandra Bergqvist påpekade att stadsstyrelsen redan tidigare bett om en utredning och att det helt säkert är hela fullmäktiges önskan att så också sker.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.