750 skarvar skjutna i årets skarvsmäll på Åland

Runt 150 jägare har skjutit cirka 750 skarvar i årets upplaga av Skarvsmällen.
– Det var lite tidigt i år och det har varit så varmt så det var lite färre fåglar på de platser där det brukar finnas flest, säger initiativtagaren Johan Boman om årets resultat.
Skarvsmällen ordnades i lördags och är inget ordnat arrangemang utan en överenskommen dag på året när man på Åland skjuter skarv för att hålla antalet individer nere och därmed minska påverkan på framförallt fiskebeståndet.
Enligt landskapsregeringens anvisningar får 3 000 skarvar skjutas mellan 1 april och 31 december i år.
– Det finns ingen organisation bakom på det sättet. Vi har ett evenemang på Facebook där man kan anmäla intresse, men det är mest en start på skarvjakten. I evenemanget har man också kunnat prata ihop sig om man råkar vara i samma område.
Upplever du att det finns mer eller mindre skarv i år jämfört med tidigare?
– Det är nog färre. Det är egentligen lite tidigt nu i år och det var varit så varmt. Det är egentligen precis nu som skarvarna kommer till Åland och det är mycket ungfåglar från Finska Viken och Bottenviken som börjar röra sig hitåt. Enligt de flesta rapporter så är det lite färre fåglar på de platser där det brukar finnas flest, men resultatmässigt har det ändå skjutits ungefär lika många som tidigare år.
Johan Boman berättar att man brukar jaga mest skarv kring skyddsvärda platser.
– Det är främst lekplatser för fisk och där fisken generellt helst uppehåller sig.
Landskapsregeringen gick i förra veckan ut med råd till jägare om att inte använda apporterande hundar vid fågeljakt, med anledning av den stora spridningen av fågelinfluensa. Man har också gått ut med rekommendationer kring hantering av döda fåglar.
– På vissa platser har man stött på döda fåglar som tärnor och måsar, men det är svårt att säga om det beror på fågelinfluensa eller inte. Jag har inte hört någon säga något om det i alla fall, säger Johan Boman.
Blir det en skarvsmäll nästa år också?
– Det är lite tidigt att säga ännu, men det blir det nog. Det har ju blivit lite av en tradition.
Carin Karlsson
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.