7-årig flicka överlevde akut leukemi – nu använder ÅUCS samma behandlingsmetod

En ny avancerad behandling av cancer har inletts på ÅUCS. Behandlingen går under namnet CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T-cell) där patientens egna celler omprogrammeras med hjälp av genteknologi för att identifiera och förgöra cancerceller.
Behandlingen erbjuder en möjlighet för patienten att tillfriskna permanent i sådana cancersjukdomar där normal cytostatikabehandling har visat sig vara ineffektiv, sägs det i ett pressmeddelande från ÅUCS.
Hopplöst läge fick ett lyckligt slut
Den första CAR-T-behandlingen gjordes år 2012 på den 7-åriga flickan Emily Whithead i USA som hade akut leukemi.
Inga behandlingar hjälpte och flickan skickades hem från sjukhuset så att hon kunde få en fridfull död omgiven av sina närmaste.
Föräldrarna fortsatte söka efter metoder som kunde bota flickan. Till slut fann de en forskningsenhet i Philadelphia där man skulle inleda CAR-T-behandlingen.
Emily blev snabbt bättre och är i dag fullt frisk.
– Nu för tiden kan komplikationer vid CAR-T-behandlingen behandlas mycket bättre och dödligheten i behandlingen är till och med lägre än vid stamcellstransplantation, säger Juha Ranti, ansvarsläkare för ÅUCS CAR-T-behandling i pressmeddelandet.
Behandlingen lämpar sig för en del patienter som har non-Hodgkin-lymfom av B-cellstyp, vars behandling inte har reagerat gynnsamt på sedvanlig cytostatikabehandling och för patienter som har akut lymfatisk leukemi av B-cellstyp, vars leukemi har återkommit efter stamcellstransplantation av okänd donator.
De första två patienterna på ÅUCS behandlades i november 2023 och den tredje i januari 2024.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.