Förflytta dig till innehållet

60 procent förhandsröstade i kommunalvalet – lägsta valdeltagandet sedan 1945

Sofia Westerholm/SPT
Valbås i en vallokal.
Hög utbildning ökar sannolikheten för att en person röstar, skriver Statistikcentralen. Personer som avlagt en lägre högskoleutbildning eller har en ännu högre utbildning röstade oftare än genomsnittet i kommunalvalet.

I kommunalvalet i juni röstade 55,1 procent av alla röstberättigade. Det är det lägsta valdeltagandet i Finland sedan 1945, skriver Statistikcentralen på tisdagen.

Statistikcentralen uppger att 60 procent av alla som röstade förhandsröstade. Att förhandsrösta var vanligast bland 75-åringarna. Hela 52,2 procent av åldersgruppen förhandsröstade. Relativt sett förhandsröstade 18-åringarna minst, 18,1 procent av hela åldersgruppen.

Enligt Statistikcentralen röstade kvinnorna mer aktivt än männen, med undantag av de två äldsta åldersgrupperna. Av kvinnorna förhandsröstade 35,2 procent, vilket är 4,4 procentenheter fler än männen. Störst var skillnaden i de yngsta åldersgrupperna: i gruppen 18–19 år var kvinnornas valdeltagande nästan 10 procentenheter högre än männens.

Utbildning och yrke

Hög utbildning ökar sannolikheten för att en person röstar, skriver Statistikcentralen. Personer som avlagt en lägre högskoleutbildning eller har en ännu högre utbildning röstade oftare än genomsnittet i kommunalvalet.

Enligt Statistikcentralen ökade valdeltagandet med åldern i nästan alla utbildningsgrupper. Valdeltagandet var över 80 procent bland 55–64-åringar som avlagt minst högre högskoleexamen och bland 65–74-åringar som avlagt utbildning på lägre högskolenivå.

Ser man på yrkesgrupper var valdeltagandet högst bland specialister, 73,8 procent. Bland chefer var valdeltagandet också 70 procent. Lägst valdeltagande hade gruppen övriga arbetstagare, 38,2 procent.

Familjestatus och språk

Personer i parförhållande röstade aktivare än personer utan familj, hela 15 procentenheter mer. Enligt Statistikcentralen kan man också se att röstberättigade i åldern 18-24 år som bor hemma hos föräldrarna röstade oftare än de som inte bor hemma.

En granskning av valdeltagandet i språkgrupperna visar att det högsta valdeltagande fanns bland personer med svenska som modersmål, 65,8 procent.

Statistikcentralen har samlat uppgifterna från ett elektroniskt rösträttsregister som möjliggör detaljerad granskning av uppgifterna om röstningen på valdagen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter