Förflytta dig till innehållet

5G breder ut sig i Åbo – innebär både utmaningar och möjligheter för staden

Rami Savila jobbar med spetsprojektet Smart and Wise Turku. Foto: Fredrik Häggman


Den femte generationens mobila nätverk breder ut sig i Åbo, liksom i flera andra större finska städer. Enligt Elisa är företagets 5G-nät i Åbo redan det mest omfattande i Norden. Åbo stad har en viktig roll i utvecklingen av det nya nätverket.
Det nya mobilnätet ska ge högre kapacitet och snabbare uppkoppling. För det krävs högre frekvenser, som har begränsad genomträngningsförmåga och lägre räckvidd än dagens nätverk.
Det betyder i sin tur att antalet basstationer måste utökas väsentligt. Det är här staden kommer in i bilden.
I framtiden kan varenda lyktstolpe nämligen ha en 5G-sändare, vilket betyder att det trådlösa nätverket på ett helt annat sätt blir en del av infrastrukturen, förklarar Rami Savila som jobbar som strategi- och utvecklingschef på Åbo stads spetsprojekt Smart and Wise Turku.
– När det gäller 4G och 5G har operatörerna haft sina egna sändningsmaster runt om i staden, men nu kommer de att synas i stadsbilden på ett helt annat sätt, säger Savila.

Vill inte ha lyktstolpar som ser ut som julgranar

Basstationerna kan i framtiden behövas finnas på 50 meters mellanrum i centrum, vilket betyder att staden måste inta en aktiv roll i planeringen. Staden äger lyktstolparna, som kommer behöva regelbunden strömtillförsel och fiberanslutning.
– Vi vill inte ha en situation där operatörerna installerar varsin egen basstation på varje lyktstolpe. De skulle se ut som julgranar. Frågan om hur det här ska organiseras är något vi kommer att jobba med de närmaste åren.
I Finland är det de tre stora operatörerna Elisa, Telia och DNA som har rätt att bygga 5G-nät. Elisas 5G-nät i Åbo sträcker sig redan från Hammarbacka till Norrstan, med Studentbyn som gräns i öster och Skolgatan som gräns i väster.
Trots att nätverket redan är relativt utbyggt i centrum är man i det här skedet långt ifrån en sändartäthet på 50 meter. 5G-definitionen rymmer nämligen flera frekvensnivåer, och än så länge rör man sig på de lägre frekvenserna som kan sändas från det befintliga nätverket.
– Därför har vi inte behövt ha ett svar på hur basstationerna byggs ännu i det här skedet. Det dröjer minst 3–4 år innan tekniken tar fart på allvar, tror Savila.

5G-tillämpningarna kan handla om allt från massiva sensornät som har koll på en stads vattenrörsnätverk till trafikstyrning där exempelvis ett sjukhus kan ställa om trafikljus så att ambulanser kommer smidigt fram, nya nöjestjänster för privathushåll, effektivare eldistribution, p-platser som berättar om lediga platser, övervakningssystem för hur rena vattendrag är och mycket mer. Grafik: EU-kommissionen/ÅU

Marknaden styr

På grund av 5G-nätet kräver så hög sändartäthet är det knappast en framtidslösning för glesbygden. Planeringen av var nätet ska byggas sker på marknadens villkor.
– Operatörerna vet bättre än oss hur efterfrågan ser ut. Vi utgår från att de börjar i centrum där användarna är flest och sedan utvidgar. Om det till exempel i Hirvensalo finns efterfrågan så bygger de där.
Savila ser den högre kapaciteten som ett nödvändigt verktyg för spetsprojektet Smart and Wise Turku. Inom projektet har man flera tyngdpunktsområden såsom koldioxidneutralitet, trafik, centrumplanering och säkerhet. Slutmålet för alla delområden är år Åbos 800-årsjubileum 2029.
På sikt är de praktiska tillämpningarna av 5G-nätet inom spetsprojektet många, säger Savila.
– 5G-nätverket är inte ett slutmål utan en grund för att fortsätta utvecklingen. Vi rör oss med allt större datamängder inom de här områdena och inom all stadsplanering.

Testar i mindre skala

Åbo stad har redan testat några tillämpningar av 5G i mindre skala. På en del Fölibussar finns 5G-nät som passagerarna kan komma åt via WLAN, även om de inte har telefoner som stöder 5G.
Under hösten har man också testat användning av 5G för äldre. I september fick seniorer i Rosenkvarteret testa VR-glasögon med vars hjälp man i realtid kan uppleva olika miljöer i staden. Den gången var glasögonen kopplade till en kamera vid ån.
– 5G har en stor betydelse för sakernas internet, IoT, då allt fler prylar utbyter data över nätet. Utvecklingen går i en hisnande fart på den punkten.
För de kommande åren finns också flera mer futuristiskt klingande projekt planerade – till exempel robotbussar.
– Tanken var att testa robotbussar redan nästa år, men det ser ut att ta lite längre. Utmaningen är att hoppa på tåget i rätt tid, utvecklingen går så snabbt att dagens teknologi kan vara utdaterad efter ett år.

Femte generationens mobilnät

Den femte generationens mobilsystem är snabbare, stabilare och mer utvecklat än 4G-nätet.
5G är avgörande för sakernas internet (Internet of Things), då vardagsföremål, maskiner, fordon och byggnader kan styras eller utbyta data över nätet.
Tekniken kommer att användas för massiva anslutningar (sensor- och mätarnätverk), uppkopplade saker (självstyrande fordon och fjärrstyrda robotar) och mobilt bredband med höga hastigheter.
4G lever vidare och utvecklas parallellt med 5G.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter