Lagstiftningen om penningspel skärps – snart behöver du ett konto för att köpa skraplotter

Problem som hänger ihop med penningspel ska begränsas genom obligatorisk identifiering, begränsad marknadsföring och spärrning av transaktioner till och från utländska spelbolag. Det är några av förändringarna som regeringen föreslår i en uppdaterad lotterilag som överlämnades till riksdagen på torsdagen.
— Utgångspunkten i regeringsprogrammet är att systemet med ensamrätt ska bevaras, säger Inrikesministeriets kanslichef Kirsi Pimiä på en presskonferens.
I offentligheten har det förekommit diskussion om att övergå till ett licenssystem enligt svensk modell. Det kunde leda till större intäkter för staten, men genom monopolbolaget Veikkaus kan det vara enklare att kontrollera finländarnas spelande.
Veikkaus ägs av staten och med hjälp av intäkterna från spelbolaget finansieras en rad bidrag till bland tredje sektorn, kultur och idrott. I fjol gjorde bolaget en vinst på 680 miljoner euro. Samtidigt har oron för spelproblem vuxit, och förändringarna i det färska lagförslaget går främst ut på metoder för att få bukt med problemen.
— Vi utgår ifrån att lagförslaget kommer att minska på Veikkaus vinst, och det är en annan fråga hur vi ska handskas med det. Det finns olika modeller för hur stor inverkan lagförslaget kan ha, men någon entydig siffra finns inte, säger Pimiä.
Så påverkar det spelarna
Enligt förslaget blir det obligatoriskt att alltid identifiera sig om man spelar om pengar, oberoende om man spelar på nätet eller köper en skraplott i butiken. Lagen är tänkt att träda i kraft stegvis, men kommer att omfatta alla Veikkaus spel senast 2024. Jukka Tukia är ansvarig för lagberedningen vid Inrikesministeriet. Han säger att han själv har ett Veikkauskort redan nu.
— Det kommer att behövas ett spelarkonto och i praktiken sker identifieringen genom ett Veikkauskort, körkort eller id-kort. Det handlar inte om någon dramatisk förändring, säger Tukia.
Genom spelarkontot blir det möjligt för såväl spelarna själva som myndigheterna att sätta gränser för spelandet.
Ett annat förslag som direkt kan komma att påverka spelare är möjligheten att spärra penningtransaktioner till och från utländska spelbolag. Spärren gäller både betalningar för spel och utbetalning av vinster. Innan transaktionerna kan blockeras måste Polisstyrelsen ändå konstatera att spelbolaget har brutit mot marknadsföringsbestämmelserna i lotterilagen. Utländska bolag får inte marknadsföra sina spel i Finland.
— Flera experter har ansett att det är nödvändigt att spärra transaktioner för att bevara Veikkaus monopolsituation. Det har lyfts fram att det kan vara möjligt att kringgå spärrarna, men bestämmelserna kommer antagligen att påverka spelargrupper olika, säger Inrikesministeriets tjänsteman Elina Rydman.
Enligt Rydman är spärren en klar signal till spelarna om att ett spelbolag inte godkänns av de finländska myndigheterna. Det åländska spelbolaget Paf berörs inte direkt av den nya lotterilagen, eftersom Paf följer åländska bestämmelser. Men det förutsätter att Paf inte ertappas med att marknadsföra sina produkter i Fastlandsfinland.
— Det är tillåtet att ha information på finska på webbsidorna, så länge som det inte görs reklam för spel, säger Rydman.
Spelautomater begränsas inte
Enligt förslaget ska marknadsföringen av hasardspel begränsas ytterligare, bland annat genom att det blir straffbart för enskilda näringsidkare att göra reklam för utländska spelbolag. Det innebär att till exempel en influerare som marknadsför spel kan tvingas betala mellan 500 och 4 000 euro i böter.
— Det behövs bevis för att det handlar om reklam och affärsverksamhet, så att yttrandefriheten som garanteras i grundlagen inte begränsas, säger Jukka Tukia.
Lagen skulle också innebära ett förbud mot marknadsföring av spel som klassas som skadliga, alltså spel som kan leda till att man förlorar stora summor pengar på kort tid. Dit hör bland annat kasinospel och spelautomater. Eftersom spelautomater är så lättillgängliga i till exempel butiker och kaféer har det varit diskussion om att begränsa placeringen av automaterna. I lagförslaget finns ändå ingen sådan begränsning.
— Det är en politisk fråga och olika partier har olika syn på saken. Jag kan säga att inom De Gröna hade det funnits intresse för en begränsning, men diskussionerna fortsätter och det här är resultatet av förhandlingarna, säger Akseli Koskela, statssekreterare för inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).
Erik Sandström/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.