54 företagares berättelser om coronaåret – S:t Karinsförlag ger ut unik bok

Femtiofyra företagare från Egentliga Finland. Henrik Ulfstedt, Tove Hagström, Kisu Korsi och många fler.
Olika berättelser om hur coronaåret har fått gnistan att slockna, men kanske vakna igen. Om konkurser, om att hålla sig flytande utan inkomster, om distansjobb och distansskola, coronakilon och att för första gången vara tvungen att permittera sina anställda.
Allt det och mycket där till finns nu i en unik bok med namnet Meidän mene(s)tys. Översatt ungefär ”Vår framgång eller vår förlust”.
Jag märkte att kamratstödets betydelse växte och att många företagare hade en känsla av att beslutsfattarna inte har en aning om hur verkligheten för småföretagarna under coronaepidemin ser ut.
Johanna Saarinen
Boken ges ut av S:t Karinsförlaget Loistosaari vars ägare, Johanna Saarinen, också själv bidrar med sin och sina företags berättelse. Saarinen driver också Painotalo Painola.
Idén till boken fick Saarinen i fjol somras.
– Jag märkte att kamratstödets betydelse växte och att många företagare hade en känsla av att beslutsfattarna inte har en aning om hur verkligheten för småföretagarna under coronaepidemin ser ut.
Staten har bidragit med ekonomiskt stöd, men många mindre företag har blivit utan. Boken känns angelägen och trots att ämnet är allt annat än upplyftande finns det en hel del optimism mellan pärmarna.
– Alla bokens företagare, oberoende av hur det har gått, visar på en attityd som andas ”vi klarar det”. Det känns roligt, säger Saarinen
Hälsning till beslutsfattarna
Boken ska fungera som en hälsning företagare emellan men framför allt som en hälsning till beslutsfattarna.
Den inleds med Henrik Ulfstedts och Hus Lindmans berättelse. Det är en berättelse om uppgång och nedgång, om att tappa hoppet och återfå det igen. Om den svarta måndagen 16.3.2020, om uteblivna stöd och byråkrati.
Företaget hade fått fotfäste, ett namn om sig och var på toppen, skriver Ulfstedt i boken. På hösten 2020 var han tvungen att ansöka om konkurs och säga upp alla sina anställda.
Hög igenkänningsfaktor
Alla företagarna har skrivit sina berättelser själva. Saarinens roll har varit att samla berättelserna och redigera dem. Alla bokens företag är företag med färre än femtio anställda, det vill säga den sortens små- och medelstora företag som nästan alla företag i Finland är.
Igenkänningsfaktorn torde vara hög också utanför Egentliga Finland.
Tove Hagström med företaget Yttra skriver så här: Hur länge tar det innan vi igen kramar varandra spontant eller tycker att det är naturligt att jobba i grupp? Hagström ordnar kurser och verkstäder i växelverkan. Epidemin raderade allt i hennes kalender och inga ekonomiska stödåtgärder berörde henne.
Saarinens förhoppning är att beslutsfattarna, nu då nya stödåtgärder till företagarna diskuteras, beaktar de små företagen.
– Det har inte funnits tillräckligt med tid att bereda stödåtgärderna och det är helt förståeligt. Men när man nu igen funderar på en ny rond av stöd så hoppas jag att de tidigare hålen täpps till och att också småföretagarna kompenseras.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.