500 samtal om dagen till S:t Karins hälsocentral – personalen räcker inte till


Det kan ta flera timmar innan man får kontakt med S:t Karins hälsocentral. Leena Honkka tycker inte att servicen fungerar alls just nu. Foto: Monica Forssell
Leena Honkka har väntat över en timme för att få träffa sjukskötaren på S:t Karins hälsocentral.
Hon har ledbesvär och har under de senaste veckorna varit tvungen att ringa hälsocentralen tre gånger. Inte en enda gång har någon ringt upp henne, berättar hon.
— Servicen här har nog inte överhuvudtaget fungerat i höst, säger Honkka.

Foto: Monica Forssell
Enligt S:t Karins hälsocentrals ledande läkare Erkki Tuomaala borde det inte vara möjligt att en patient som lämnat ringbud inte blir uppringd.
Men, under de senaste veckorna har hälsocentralen varit så nerringd att det istället för 30 minuter har kunnat 5-6 timmar innan patienten blivit uppringd.
— Och visst är det möjligt att det har skett missar eller uppstått tekniska problem, suckar Tuomaala.
Kollegan Rita Arjonen, ledande överläkare vid öppenvården, påpekar också att det är viktigt att patienten lyssnar till slut på det automatiska meddelandet på telefonen, annars registreras inte uppmaningen till hälsocentralen att ringa upp patienten.

Hälsocentralens ledande läkare Erkki Tuomaala och öppenvårdens ledande läkare Rita Arjonen säger att det behövs mera resurser för att kunna sköta alla patienterna. Foto: Monica Forssell
Under de senaste veckorna har S:t Karins hälsocentral sett en aldrig tidigare skådad rusning.
I normala fall ringer cirka 2-300 personer till hälsocentralen för hjälp. Nu ringer cirka 500 personer varje dag för att få råd eller boka tid.
Och samtidigt som det skett en nästan explosionsartad patientökning har hälsocentralen drabbats av manfall.
— Det har förekommit flera sjukdomsfall bland personalen och av orsaker som vi inte kunde förutspå har vi också haft brist på läkare, säger Tuomaala.
Sex veckors kö för icke-akut läkartid
En mätare för hur väl en hälsocentral klarar av att betjäna sina kunder brukar vara att granska hur snabbt kunden får tid till en läkare för icke akuta symptom.
Vid S:t Karins hälsocentral brukar det handla om 2-3 veckor men under hösten var man som värst fått vänta 1,5 månader på en tid. Nu handlar det om 30 dagar.
— För S:t Karins är det här helt exceptionellt säger Tuomaala.
Tid för att behandla akuta eller brådskande sjukdomstillstånd har ändå hela tiden gått att få samma dag eller inom 2-3 dagar i brådskande men icke akuta fall.
Varför vårdbehovet har varit så stort just i höst finns det inget entydigt svar på.
— Det går i cyklar, säger Tuomaala och nämner bland annat att det på senare tid förekommit en hel del förkylningar.
Åbobor väljer S:t Karins
Allt fler Åbobor väljer också att anlita S:t Karins hälsocentral istället för hälsocentralen i Åbo och det här bidrar till att de nuvarande läkar- och sjukskötarresurserna helt enkelt inte räcker till.
Enligt Arjonen skulle det behövas fem nya läkarvakanser och fem nya sjukskötarvakanser för att vårdbehovet skulle kunna tillgodoses.
Lite ljus i tunneln syns ändå nu. En ny läkare börjar jobba vid hälsocentralen vid årsskiftet och i februari hoppas man kunna ta i bruk det elektroniska systemet Omaolo som ska hjälpa patienterna att själva avgöra vilket slag av hjälp de behöver.
Två nya sjukskötare har också anställts för att ta emot telefonsamtal.

S:t Karins hälsocentral. Foto: Monica Forssell
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.