500 remisser till Åboskolornas psykiatrisjukskötare på ett halvår — nu har de svenska skolorna också fått en psykiatriskötare


Kirsi Niemi jobbar från och med årsskiftet som psykiatrisk sjukskötare i S:t Olofsskolan, Katedralskolan och Axxell i Åbo. Foto: Carina Holm
I femton år har psykiatrisjukskötaren Kirsi Niemi jobbat på sluten avdelning inom ungdomspsykiatrin på Ekåsens sjukhus i Ekenäs.
Sedan årsskiftet finns hon i S:t Olofsskolan måndagar till onsdagar och i Katedralskolan torsdagar och fredagar. På torsdagarna finns hon också till för elever vid Axxells utbildningar i Åbo.
– Efter att ha jobbat så länge med unga inom den slutna vården vill jag hjälpa ungdomar före deras situation förvärras så att de måste vårdas på sjukhus. Det finns mycket man kan göra för att hjälpa den som lider av psykisk ohälsa redan inom den öppna vården, säger hon om sitt nya jobb.
Remiss behövs
För att komma till henne behövs en remiss från skolhälsovårdaren eller läkaren.
Främst kommer hon att lyssna på ungdomarna och hålla stödsamtal med dem.
– Lyssna på dem och ta dem på allvar, så att de känner tillit och vågar berätta vad problemet är, om de ens vet det själva. Jag finns här för dem som en stödjande vuxen och tillsammans försöker vi fundera på alternativ för att de ska börja må bättre.
Ett samtal tar ungefär en timme och ibland kan det behövas tio samtal, ibland färre.
– Vi pratar till exempel om vad man tycker om att göra. Att motionera eller lyssna på musik kan hjälpa mot ångest. Då kan den unga säga att det här kanske kunde hjälpa mig, även om jag inte har tänkt så tidigare.
Niemi kan också konsultera den ungdomspsykiatriska polikliniken vid sjukvårdsdistriktet och skicka den unga till läkare om det behövs mer hjälp än vad hon kan ge.
Tar hand om de svåraste fallen inom öppenvården
Hon samarbetar med skolpsykologen, kuratorn och andra inom elevvården och tar hand om de ungdomar som har de svåraste problemen som man kan sköta om inom öppenvården.
– Det kan handla om depression, ångest, panikattacker eller andra allvarliga problem med psykisk ohälsa. Många är stressade och känner press av alla krav eller lider av skoltrötthet. Det förebyggande arbetet och att den unga får hjälp i tid är viktigt för att man inte ska behöva vårdas på en sluten avdelning.

Terhi Sui och Kirsi Niemi arbetar för att ungdomarna också i Åbos svenska skolor ska må bättre. Foto: Carina Holm
Terhi Sui, avdelningsskötare vid studerandehälsovården vid Åbo stad som köper psykiatrisjukskötartjänsten av sjukvårdsdistriktet, säger att genom att också de svenska skolorna nu får en psykiatrisjukskötare får man specialistkunskap från den psykiatriska specialsjukvården in i skolvardagen.
– Genom att vi på det här sättet kan ta tag i problemen redan i ett tidigt skede hoppas vi att det ska leda till färre remisser till ungdomspsykiatrin i framtiden.
Stort behov — flera hundra remisser på ett halvår
Samtidigt säger de båda att behovet av en sjukskötare i psykiatri också i de svenska Åboskolorna är stort.
De finska Åboskolorna har nio psykiatrisjukskötare sedan tidigare och från och med augusti 2019 har omkring 500 remisser till dem skrivits ut.
Att det behövs en remiss för att komma i kontakt med Kirsi Niemi beror bland annat på att man vill ha koll på hur många remisser som skrivs och hur stort behovet är.
– Mår man dåligt eller är man som förälder orolig för sin tonåring eller som kompis orolig för hur någon mår, så ska man kontakta skolhälsovårdaren. Tröskeln är låg för att få hjälp. Psykisk ohälsa är inget att skämmas över, man ska modigt söka hjälp och berätta om sina problem, betonar både Niemi och Sui.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.