Förflytta dig till innehållet

500 humlor jobbar i växthusen hos Björknäs trädgård – sparar otaliga arbetstimmar för företagarna

Emilia Örnmark
närbild av humla på en hallonblomma.
Denna humla, i sällskap av sina 499 kollegor, är ovärderlig hjälp i växthusen hos Björknäs trädgård på Kimitoön.

För Björknäs trädgård på Kimitoön har den hektiska odlingssäsongen pågått redan ett bra tag för företagarna Johan och Diana Kinos. Förutom säsongens sju anställda jobbar i år cirka 500 humlor på här i växthusen sedan tidigt i våras.

Ett svagt surrande fyller det tomatväxthus vi stiger in i och arbetsamma humlor flyger från blomma till blomma. Johan visar små mörka prickar på de gula pistillerna i tomatblommorna – det här är tecken på att en humla varit på plats och alltså skött sitt jobb.

Tomatblomma i närbildEmilia Örnmark
Bruna fläckar på blomman betyder att en humla varit här.

Det viktiga jobb de gör är att pollinera tomaterna. Humlorna är vänliga varelser och blir sällan ilskna. Därför lämpar de sig bra för den här uppgiften.

– Fulla tomatklasar är tecken på ett bra jobb, säger Johan.

En icke pollinerad blomma ger en pytteliten tomat.

En tomatklase med gröna tomaterEmilia Örnmark
En full klase är tecken på att humlorna gjort ett omsorgsfullt jobb.

Bra med hjälp då 4 000 plantor ska pollineras

Humlor har företaget haft på jobb i växthusen ungefär sedan 90-talet. Utan dem hade man fått göra jobbet själv, för hand.

– Då får man gå och skaka om alla plantorna, säger Johan.

Diana hinner i förbifarten berätta att det finns en liten mojäng, en slags batteridriven sticka, som man kan gå igenom alla blommorna med om man inte har humlor till hjälp.

– Vi har tusen tomatplantor i det här växthuset och tretusen i Söderlångvik. Och det här jobbet behöver göras två gånger i veckan. Ganska många arbetstimmar skulle nog gå till det! säger Johan.

man i ett stort växthus med tomatplantorEmilia Örnmark
Johan Kinos river företaget Björknäs trädgård tillsammans med Diana Kinos.

Det här är Kimitoöns största tomatproducent.

Främst är det tomaterna som behöver pollineringshjälp, men gärna också hallonen och jordgubbarna. Eventuellt har även paprikan hjälp av humlorna. Däremot behöver gurka inte pollineras.

humla på hallonblommaEmilia Örnmark
En humla i full gång med att pollinera hallon.

Anländer i papplådor

Humlorna äter och vilar i små papplådor i växthusen. I botten finns en sockerlösning som humlorna gillar. Det är samma lådor eller bon som humlorna anländer i med transporttjänst, då trädgården köper in dem.

Det blir åtta till tio lådor per år och humlorna är aktiva i ungefär åtta veckor. De första lådorna placeras ut direkt efter tomatplantering på vårvintern. Ibland sköter sig något gäng dåligt och en ersättande låda behöver beställas.

Temperaturväxlingar ställer till det

För övrigt har temperaturväxlingarna under våren kommit med utmaningar för växthusodlarna. Just nu är det varmare än det behöver vara i maj.

– Men kanske det skyndar på den försening den kalla våren förde med sig, säger Johan.

Tidigare i vår låg snö på marken i en hel vecka och väderleken växlade snabbt. Då är det svårt att anpassa bevattningen.

– Gurkorna och körsbärstomaterna har inte gillat våren. Vissa tomatklasar blev inte till någonting. Dessutom har vi nu problem med mjöldagg, som man brukar ha i september. Men det kanske solen nu stoppar.

Från fem växthus till fyra

I år förfogar Björknäs trädgård över fyra växthus: två hemma vid direktförsäljningen vid Söderlångviksvägen och två (tidigare tre) på Söderlångvik gård.

Direktförsäljningen har hållit öppet sedan valborg då de första körsbärstomaterna hade mognat.

Nytt för i år är en liten testodling av snittblommor.

Direktförsäljningskiosk i anslutning till ett växthusEmilia Örnmark
Direktförsäljning har Björknäs trädgård vid Söderlångviksvägen, i anslutning till ett av växthusen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter