Förflytta dig till innehållet

50 år sedan Piffens enda handbollsguld i seniorspel

Guldmedaljörer. Maj Björk och Lena Laurén med mästerskapsmedaljen anno 1968. Foto: Mikael Heinrichs


Söndagen den 31 mars 1968 blev historisk i Sarlinska skolans gymnastiksal.
Den eftermiddagen vann Pargas IF:s damer mot HIFK med 10–7 (2–4) i den sista och direkt avgörande omgången i mästerskapsserien – och tog föreningens första FM-guld på seniornivå i handboll.
Den guldmedaljen som bärgades för 50 år sedan är fortfarande den enda – men i juniorklasserna har titlar bärgats också efter det.

Pargas IF:s FM-medaljer på seniornivå
Damerna 1 guld (1968), 4 silver (1958, 1967, 1969, 1993), 4 brons (1960, 1961, 1966, 1992).
Herrarna 5 brons (1982, 1983, 1986, 1987, 1990).

Enligt tidningsartiklar från den tiden var matchen en jämn historia som avgjordes i mitten av andra halvlek genom Elvi Klemets två raka mål som förde upp hemmalaget i en 7–5-ledning. Det slutliga segermålet blev Ina Hellströms.
– Vi träffas nog fortfarande nu och då, men någon regelrätt träff i handbollens tecken har vi inte ordnat – åtminstone ännu. De flesta av oss bor dessutom i Pargas fortfarande så det borde inte vara helt omöjligt att ordna en sammankomst, skrattar Maj Björk.
– Jag minns att det nog var en rätt så stor grej på den tiden. Då avgjordes mästerskapet med endast seriespel, man hade inga skilda slutspelsmatcher då, berättar Lena Laurén.
Att det handlade om en ”gyllene årgång” inom Piffen på den tiden råder det ingen större tvekan om, eftersom samma lagstomme till stora delar var med om att vinna brons 1966 och silver 1967 och 1969.
Efter det splittrades laget på grund av studier och andra orsaker – och resultaten hölls mer blygsamma ända fram till början av 1990-talet då damlaget tog två medaljer.
– Grunden till framgången lades i början av 1960-talet då ett stort gäng kom med i handbollen. Verksamheten hade börjat 1958 och av de ”småflickor” som kom med i början av 60-talet hade det bildats en sammansvetsad trupp, säger Laurén.
– Jag skulle nog säga att det var lagandan som var vår starkaste sida. Vi träffades och umgicks också utanför planen och gjorde en massa roliga saker tillsammans. I början rådde det en viss konkurrens om speltiden, men mot slutet av 60-talet var det nog rätt klart vilka som spelade. Stig ”Jompa” Erikssons roll som tränare får man inte heller glömma, säger Björk.
Laget ordnade olika begivenheter för att samla pengar till verksamheten. Det var framför allt resorna till huvudstadsregionen som tärde på ekonomin.
Ofta spelades det två bortamatcher under ett veckoslut och både herrar och damer åkte med samma transport och övernattade i Helsingfors.
– Vandrarhemmet på olympiastadion blev bekant under den tiden, säger Laurén.
Björk spelade för det mesta på ytterposition medan Laurén spelade center och var spelmotorn. Spelfilosofin handlade ofta om snabba omställningar och ett effektivt kontringsspel – samt att spelarna hittade varandra också i trängda lägen.
– Vi hade ett riktigt stabilt försvar och ”Tettan” i mål som ofta klistrade bollarna och stod för snabba spelöppningar. Vi var oerhört löpstarka, säger Björk.

Matchtexten ur Åbo Underrättelser den 2 april 1968.

Pargas IF:s gulddamer 1968
Målvakt: Kerstin ”Tettan” Lindqvist.
Utsepelare: Elvi Klemets (Johansson), Ina Hellström, Gun Karlsson, Maj Lindholm (Björk), Lena Tuomi (Laurén), *Anne-Gun Johansson, Rea Wahlsten (Winqvist), Ulla Lundström (Czuryszkiewicz), Gun Hellén (Alexandersson), Barbro Lindholm (Ekman), Rea Söderholm.
Tränare: Stig ”Jompa” Eriksson.

För fem av spelarna från den tiden blev det också sällsynta A-landskamper, något som inte var vardagsmat.
Hellström (5 landskamper), Laurén (f. Tuomi, 4) och Gun Alexandersson (f. Hellén, 1) representerade Piffen i landslaget medan Lindqvist (2) och Björk (f. Lindholm, 7) spelar sina landskamper under tiden de studerar i Helsingfors och representerar Sparta respektive Haukat.
– Det var väl jag och Ina som var de första damerna härifrån som spelade i landslaget. På den tiden bestod laget av spelare från Helsingfors och så oss två från Pargas, skrattar Laurén som själv slutade spela 1970.
Björk fortsatte karriären ända in på 1980-talet då hon ännu spelade en del av Piffens hemmamatcher.
Både Björk och Laurén följer handbollen sporadiskt nuförtiden, det har blivit högst ett par matcher på plats i PIUG och en del mästerskapsmatcher i tv.
Pargas IF:s C04-flickor jagar för övrigt FM-guld i Final Four-turneringen som spelas i PIUG i Pargas på lördag och söndag. Lördagens semifinal mot GrIFK börjar klockan 13.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter