4000 bomber släpptes över Åbo — hamnen var huvudmål för bombanfallen


Trähuset på Trädgårdsgatan 40 i Port Arthur i Åbo skadades i det första bombanfallet den 19 december 1939. Foto: Åbo museicentral
Två varningslarm hördes i Åbo redan under krigets första dag. Men först den 19 december föll de första bomberna över Åbo.
Detta var en väckarklocka för Åboborna som tidigare inte riktigt tagit uppmaningen att gå till bombskydd på allvar.
Larmet hade tjutit nästan dagligen utan att de sovjetiska planen som flugit i närheten av Åbo hade släppt några bomber. Och det var inte trivsamt att sitta i bombskydd. Ännu under det första bombanfallet följde många nyfikna Åbobor med händelserna från något lämplig ”gömställe” istället för att ta skydd i ett undergjordiskt bombskydd.
Talko för att bygga bombskydd
När kriget bröt ut blev det bråttom att bygga bombskydd och gropar som kunde fungera som skydd för bombsplitter. Åboborna kallades till talko för att bygga befolkningsskydd. I stenhus byggdes bombskydd i källaren och i trähus grävde man bombskydd under marken på gården.
De flesta företag inom industrin hade inga ordentliga skyddslokaler för sina anställda och på många ställen var det säkrast att ta skydd i en skogsdunge.

Posthuset i hörnet av Eriksgatan och Humlegårdsgatan vittnar om bombningarna i Åbo. Skadorna på huset uppstod i bombanfallet 29.1.1940, den mest förödande bombningen sett i antal döda. Foto: Emma Strömberg
Rettigs tobaksfabrik var den första fabriken som byggde ett befolkningsskydd i Vårdberget.
Efter att de första bomberna hade fallit över Åbo kom flyganfallen allt tätare. På Stalins födelsedag den 21 december släpptes bomber hela dagen över flera finska städer och Åbo var inte skonad. Många bomber slog ner i Korpolaisbacken och flera hus förstördes. Hamnen bombades också.
Hamnen bombades mest
Åbo hamn var det främsta målet för de sovjetiska bombplanen och på grund av hamnen var Åbo en av de städer som bombades mest i Finland.
Ingen julfred utlystes på julafton eftersom det var förbjudet att ordna evenemang som skulle samla mycket människor. På julafton var det lugnt, men på juldagen anföll de sovjetiska bombplanen igen. I detta bombanfall skadades Åbo Slott för första gången, men annars blev skadorna inte så stora.
Bombanfallet den 27 december var däremot desto större.
Då drabbades Åbo av fem bombanfall och cirka trettio sovjetiska bombplan deltog i anfallet, men största delen av bomberna som riktades mot Åbo hamn och Runsala föll i vattnet.
På nyårsafton föll årets sista bomber. Åbo hamn var det primära målet för alla bombanfall i december 1939.
Ransoneringskort redan före kriget bröt ut
Kriget hade brutit ut i Europa tidigare under hösten 1939 och redan före Finland och Sovjetunionen förklarade krig mot varandra hade finländare börjat hamstra olika förnödenheter.
Under hösten 1939 hamstrade Åboborna nästan vad som helst som bara fanns att få. När det började gå ett rykte att hyllpappret höll på att ta slut i butikerna, tog pappret på riktigt slut i några butiker när folk började hamstra hyllpapper.

Ransoneringskort skulle förhindra att varor tig slut. Margareta Hellman har sparat många ransoneringskort. Foto: Emma Strömberg
Redan i början av september 1939 infördes de första köpkorten för att ransonera vissa varor. Bland de första produkterna som ransonerades fanns bränsle- och smörjningsmedel, samt socker och kaffe, eftersom de var de produkter som folk hade börjat hamstra mest som följd av det kyligare internationella klimatet.
Sammanlagt föll över 4000 bomber över Åbo under vinterkriget som pågick i tre och en halv månad. Februari 1940 var värst för Åboborna. Då släpptes hälften av alla bomber som fälldes över staden under vinterkriget. Sammanlagt dog 54 personer i bombanfallen. Flest dödsfall skedde på den 29 januari 1940 då sovjetplanen lyckades överraska Åbo larmcentral.
LÄS OCKSÅ: När larmet gick i Åbo — tre berättelser om vardagen under kriget
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.