4 miljoner kg gurkor i ättika och kryddor – familjen Saurén i S:t Karins kan allt om gurkor

En svag arom av ättika omger Sauvon Säilykes anläggning på Littoistentie i S:t Karins. På gården köar långtradare lastade med korta gröna frilandsgurkor och på gården pilar truckar med lastpallar omkring. Det går undan när tiotusentals kilo gurkor lastas av.

Inne på fabriken står Tanja Vyyryläinen högt uppe på en ställning och rör om i enorma behållare fyllda med spad. Intill står säckar med kryddor och salt travade. Det är här de olika smakerna för inläggningarna trollas fram. Gurkskivor med vitlökssmak, med chili, gurkskivor som passar extrabra till hamburgare, gammaldagsgurka.

Just nu är det högsäsong för gurkorna. Från slutet av september då gurkorna skördats och satts på burk tar rödbetor, rödlök och svamp över på anläggningen. Alla gurkorna odlas inom en radie på 100 km från fabriken och när de mognar transporteras de till fabriken i S:t Karins och ska sättas på burk inom 1-3 dygn.
— Hur mycket vi tar emot per vecka beror på hur gurkorna mognar och hur snabbt de plockas på gårdarna. En vecka tog vi emot 600 ton gurkor, berättar vd Tom Saurén.
Den veckan fick man sätta in extra skift på fabriken för att inga gurkor skulle gå till spillo.
Över 60 år på nacken
I fjol fyllde Sauvon Säilyke 60 år. Företaget grundades av Tom Sauréns pappa Toivo och tre jordbrukare i Sagu på 1960-talet. Tom har jobbat inom företaget sedan barnsben och tog över som vd 1994. Han vet det mesta om gurkor, olika slag av gurkor, gurkinläggningar och konservering.
— Jag tror att det enda jag kanske inte gjort här är en del reparationsarbeten på maskiner, säger Saurén.
Så småningom är det meningen att döttrarna Lotta och Mona ska ta hand om företaget. Lotta Saurén jobbar redan vid pappas sida och har hand om företagets kvalitets- och produktadministration. Systern Mona är delägare i företaget men studerar ännu.
— Livsmedelsbranschen är ingen lätt bransch men det här är ett väldigt konkret och mycket intressant jobb, säger Lotta Saurén och påpekar att livsmedelsbranschen dessutom är viktig för Finland.

Totalt producerar Sauvon Säilyke cirka 4 miljoner kg inlagd gurka per år. Omsättningen är cirka 12 miljoner euro och i fjol gjorde företaget ett resultat på 1,6 miljoner euro.
De inlagda gurkorna utgör ungefär hälften av företagets omsättning medan resten består av inlagda rödbetor, svamp och nykomlingen rödlök. Tillväxten har hittills i år varit kring 20 procent och det verkar som att den inlagda rödlöken blir en framgång att räkna med i framtiden.
Vill man äta inhemska, närproducerade grönsaker året om är konserverade grönsaker från S:t Karins ett alternativ.
— Man öppnar bara burken så har man färskt framför näsan, säger Sauréns.

Men utmaningar finns förstås också. Tidvis har det varit svårt att locka personal till fabriken. Samtidigt har Sauvon Säilyke anställda som varit trogna företaget i tiotals år och trivs med det säsongsbetonade tvåskiftesarbetet.
— Vi betonar alla anställdas ansvar och vill att alla förstår sin egen viktiga roll i processen, säger Tom Saurén. Jag tror att det här tänket bidrar till att våra anställda trivs.

Ytterligare framtida utmaningar handlar om tillgången på råvara. Kommer det finns gurkodlare i Egentliga Finland och Satakunta i framtiden?
På 1990-talet fanns det ännu många gurkodlare på Kimitoön men i dag finns inga kvar. Och kommer det finnas plockare?
När kriget i Ukraina bröt ut försvann män som tidigare plockat gurkor i Åbotrakten ut i kriget. I sommar är det deras hustrur som plockar gurkor på åkrarna i stället.


Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.