Näst högsta betyg för Kimitoöns företagsvänlighet – samarbete ses som viktigast

Just nu mår företagen på Kimitoön hyfsat bra. Enligt en enkät som gjordes i Egentliga Finland i våras är det företagarna i Åboland som anser sig ha de bästa framtidsutsikterna.
– Men visst har många det tufft nu i coronatider, speciellt inom besöksnäringen.
Det säger Kimitoöns utvecklingschef Gilla Granberg, som sitter med i kommunens näringslivsteam.
För att Kimitoöns kommun ska få vetskap om hur man kan stöda de företag som verkar inom kommunen har man nu för tredje året i rad gjort en egen företagsenkät.
I år fick man in 56 svar, vilket är 12 fler än i fjol. Granberg är nöjd med siffran, även om det förstås finns plats för fler svar. Totalt, om man också räknar in landsbygdsgårdarna, finns det cirka 700 företag på Kimitoön. 449 av dem är ensamföretagare.
– Svaren liknar ganska långt dem vi fick i fjol. Lite nöjdare verkar företagarna vara. Det har inte undgått dem att vi marknadsfört Kimitoön och företagen här. Våra webbinarier om företagsstöd noteras också, säger Granberg och tillägger att 1,3 miljoner i olika coronastöd betalats till företagen på ön.
Samarbete skapar gott företagsklimat
I enkäten fick Kimitoön betyget fyra minus (skala: 1-5) för företagsvänlighet. 3,71 var medeltalet i år, medan det 2019 var 3,7 och 2018 3,3.
Vad företagsvänlighet då anses vara svarar enkätfrågan om faktorer som skapar ett gynnsamt företagsklimat på. Över 70 procent svarar att samarbete är en viktig faktor, 56 procent att kommunens attraktionskraft är viktig och 53 procent att det handlar om en positiv inställning hos tjänstemän och politiker.
– Ett konkret exempel på företagsvänlighet är att politikerna under sitt budgetmöte nyss bestämt sig för att Entreprenörsvägen i Kimito ska byggas. Det är en framtidssatsning, gläder sig Granberg.
De som svarade på företagsenkäten
Största delen av dem som svarade på enkäten var antingen enskilda näringsidkare eller ingick i aktiebolag.
Branscherna som främst representeras bland de svarande är handeln (23,2 procent), bygg-, el- eller VVS-branschen (12,5 procent) och branschen för inkvartering, logi och restaurang (8,9 procent).
Kommer ni att ändra på något utgående från enkätsvaren?
– Just nu gör vi inom olika projekt ganska många företagsbesök, men vi ska arrangera ännu fler möjligheter för samarbete och vi ska lyssna ännu bättre till vad företagen behöver. Vår ledstjärna är tillväxt.
I år har 48 nya företag startats, främst en- till tvåmansföretag, medan 27 har avslutats.
Av dem som svarat ser hälften på företagets framtid som växande. 38 procent ser framtiden som oförändrad och 9 procent ser att företagets framtid försämras. 40 procent ser sig ha behov av nyanställningar i framtiden.
Granberg tror på att Kimitoön med samarbete kommer långt: såväl samarbete företag emellan som med kommunen och företagarföreningen.
Plus för besöksnäringen, minus för negativt klimat inom politiken
Ett plock ur vilka goda saker Kimitoöns kommun ur företagens synvinkel gjort de senaste åren ger flera plus för satsningarna inom besöksnäringen och på orten Dalsbruk, för marknadsföringen av Kimitoön och för företagarchaten (ett sätt för kommunen att hålla regelbunden kontakt med företagarna).
Minuspoäng får kommunen för att den koncentrerat sin administrativa verksamhet till Kimito och sitt företagskontaktnät till centrumområdena, för att ha ett negativt klimat inom politiken, för att vara för byråkratisk (till exempel gällande bygglovsförfarande), för att trafikförbindelser dragits in och för sparåtgärderna (till exempel gällande biblioteken).
19.11.2020 kl. 11.40: Rubriken ändrad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.